Z elektrárny u Norilsku unikly tisíce tun ropy, Rusko vyhlásilo federální stav nouze

Události ČT: Ekologická katastrofa u Norilsku (zdroj: ČT24)

Víc než dvacet tisíc tun ropy uniklo minulý týden z elektrárny u ruského města Norilsk. Surovina zamořila místní vody a půdu. Úřady tvrdí, že společnost NTEK, která elektrárnu provozuje, nahlásila havárii pozdě, a událost označují za ekologickou katastrofu. Šéf Kremlu Vladimir Putin vyhlásil federální nouzový stav. Havárii už řeší Vyšetřovací výbor Ruské federace.

Z nádrže elektrárny podle vyšetřovatelů 29. května uniklo více než 21 tisíc tun paliva a maziv. Většina, asi šestnáct tisíc tun, se podle ekologů vlila do řeky Ambarnaja, zbytek se vsákl do půdy.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) podle webu stanice Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda (RFE/RL) zveřejnil satelitní fotografie, podle kterých byla znečištěna i řeka Daldykan. Podle WWF nadále hrozí i znečištění jezera Pjasino.

Úřady v Norilsku vyhlásily stav nouze, ve středu je následoval šéf Kremlu Vladimir Putin, který ná návrh ministra pro mimořádné situace vyhlásil federální stav nouze, což má uspíšit likvidaci havárie.

Příčinou je podle firmy tání permafrostu

Příčinou havárie byl podle konglomerátu Norilsk Nickel, která firmu NTEK vlastní, pád podpůrných pilířů nádrže, které se zřítily v důsledku tání permafrostu. Norilsk totiž leží za polárním kruhem.

Státní agentura pro rybolov označila únik za ekologickou katastrofu. „Už teď můžeme říct, že potrvá desítky let, než se ekolgická rovnováha norilo-pjasinského vodního systému obnoví,“ citoval web stanice RFE/RL mluvčího agentury Dmitrije Klokova.

Kritika za údajně pozdní reakci

Norilsk Nickel tvrdí, že její firma reagovala „včas a řádně“. Úřady však NTEK kritizují, že je o havárii informovala pozdě. Podle Putina se úřady v Krasnojarsku o události dozvěděly až po dvou dnech z internetu, za což šéfa NTEK Sergeje Lipina zkritizoval.

„Proč se úřady o tom, co se stalo, dozvěděly až po dvou dnech? Budeme se dozvídat o mimořádných situacích ze sociálních sítí?“ soptil Putin v přímém televizním přenosu videokonference. 

Putina podle ruských médií rozčílilo i prohlášení gubernátora Krasnojarského kraje Alexandra Usse, že likvidovat následky havárie bude problematické, protože uniklé palivo je možné jedině nechat shořet, ale s tím v případě tak ohromného množství nejsou v kraji žádné zkušenosti. A gubernátor tak nedokáže předpovědět, zda se vše podaří zvládnout během dvou týdnů. A tím své hlášení ukončil. „Skončil jste. Ale co se má dělat? Vždyť to vy jste gubernátor!“ zareagoval Putin.

Havárií se už zabývá Vyšetřovací výbor Ruské federace, obdoba americké FBI. Podle stanice RFE/RL výbor oznámil, že ve věci vede tři vyšetřování a zadržel jednoho zaměstnance elektrárny.

Úřady čistí u sibiřského města Norilsk řeku po masivním úniku nafty (zdroj: EBU)

Norilsk leží na tajícím permafrostu

Norilsk se 180 tisíci obyvateli leží asi tři sta kilometrů za polárním kruhem. Město bylo postaveno okolo podniku Norilsk Nickel, který je předním světovým výrobcem niklu, platiny a palladia. Město stojí na permafrostu, a je proto ohrožováno táním ledu v důsledku klimatických změn, připomíná web stanice RFL/RL. 

Web také uvádí, že podnik Norilsk Nickel, jehož vlastníkem je nejbohatší Rus Vladimir Potanin, patří k velkým znečištovatelům. Podle norského webu Barents Observer byl v roce 2018 zodpovědný za polovinu emisí oxidu siřičitého, které na území Ruska zaznamenala NASA.