TÉMA

Krasnojarsk

Lidé vyjádřili podporu Navalnému. Ruská policie jich přes sto pozatýkala

Ruské bezpečnostní složky pozatýkaly přes sto lidí, kteří v neděli v zemi podpořili, v den jeho 47. narozenin, uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na specializovaný server OVD-Info, který monitoruje zásahy strážců zákona. Navalného podpořili lidé i v dalších městech napříč světem, včetně Prahy. K demonstracím vyzvali opozičníkovi spolupracovníci.
4. 6. 2023Aktualizováno4. 6. 2023, 23:20|

Sibiř letos čekají rekordní teploty a lesní požáry

Rozsáhlé oblasti Sibiře budou letos čelit horkému a suchému počasí, které povede k dalším lesním požárům. Tvrdí to meteorologové, kteří studují tamní podmínky a měnící se klima.
24. 3. 2021|

Norilsk Nickel zaplatí miliardovou pokutu za zamoření ruské tundry. Sáhne na dividendy

Ruská těžební společnost Norilsk Nickel zaplatí pokutu za ekologickou havárii z peněz určených na výplatu dividend. S odvoláním na člena vedení firmy to uvedla agentura TASS. Norilsk má z rozhodnutí soudu zaplatit pokutu 146,2 miliardy rublů (asi 42,3 miliardy korun). Firma se původně chtěla proti rozhodnutí odvolat, později ale dospěla k závěru, že situaci ještě přehodnotí.
19. 2. 2021|

Ruská společnost dostala miliardovou pokutu za ekologickou katastrofu u Norilsku

Soud v Krasnojarsku nařídil dceřiné firmě těžební společnosti Norilsk Nickel zaplatit 146 miliard rublů (asi 42 miliard korun) za loňskou ekologickou katastrofu u města Norilsk za polárním kruhem. Během havárie unikly z tamní elektrárny tisíce tun jedovatých látek. S odvoláním na arbitrážní soud Krasnojarské oblasti o tom informoval list Kommersant. Firma se chce odvolat.
5. 2. 2021|

Z elektrárny u Norilsku unikly tisíce tun ropy, Rusko vyhlásilo federální stav nouze

Víc než dvacet tisíc tun ropy uniklo minulý týden z elektrárny u ruského města Norilsk. Surovina zamořila místní vody a půdu. Úřady tvrdí, že společnost NTEK, která elektrárnu provozuje, nahlásila havárii pozdě, a událost označují za ekologickou katastrofu. Šéf Kremlu Vladimir Putin vyhlásil federální nouzový stav. Havárii už řeší Vyšetřovací výbor Ruské federace.
4. 6. 2020|

Na Sibiři povolila hráz, voda zaplavila ubytovny dělníků. Nejméně 15 jich zahynulo

V těžebním komplexu poblíž ruské obce Ščetinkino se v sobotu ráno protrhla hráz vodní nádrže. Podle ministerstva pro mimořádné události zahynulo nejméně patnáct lidí, další utrpěli zranění. V komplexu pobývalo téměř tři sta dělníků a voda zaplavila dvě jejich ubytovny.
19. 10. 2019Aktualizováno19. 10. 2019, 11:55|

Na Sibiři hoří skoro milion hektarů lesa. Nikdo ho nehasí

Rozsáhlý požár na střední Sibiři zachvátil téměř milion hektarů, tedy deset tisíc kilometrů čtverečních lesa. To přibližně odpovídá rozloze Jihočeského kraje. Dým z něj se dostal do měst vzdálených stovky kilometrů. Oheň nikdo nehasí. Zákon to v Rusku umožňuje pouze v případě, že náklady na hašení nejsou vyšší než způsobené škody.
23. 7. 2019Aktualizováno23. 7. 2019, 10:50|