Na Sibiři hoří skoro milion hektarů lesa. Nikdo ho nehasí

Rozsáhlý požár na střední Sibiři zachvátil téměř milion hektarů, tedy deset tisíc kilometrů čtverečních lesa. To přibližně odpovídá rozloze Jihočeského kraje. Dým z něj se dostal do měst vzdálených stovky kilometrů. Oheň nikdo nehasí. Zákon to v Rusku umožňuje pouze v případě, že náklady na hašení nejsou vyšší než způsobené škody.

V Krasnojarském kraji podle údajů tamních úřadů zuří 126 lesních požárů na ploše přesahující 700 tisíc hektarů. V sousední Irkutské oblasti řádí stovka požárů na více než 285 tisících hektarech.

Příčinou je nedostatek srážek, vedra přesahující 30 stupňů Celsia, poryvy větru a bouřky s blesky, často bez srážek. 

Dým z požárů postihuje i místa vzdálená až 800 kilometrů, například milionová města Omsk a Novosibirsk, v jejichž okolí nehoří. V samotném Krasnojarsku podobný smog v létě sužuje lidi už několik let.

Úřady ujišťují, že situaci kontrolují a ve velkých městech nezaregistrovaly nebezpečné koncentrace škodlivých látek. V případě zhuštění dýmu doporučují zavírat okna, nosit vlhkou roušku a omezit fyzickou aktivitu. Znečištění ovzduší od požárů ohrožuje především zdraví dětí, seniorů, těhotných žen a pacientů se srdečními potížemi.

Loni v létě v Rusku shořely lesy na deseti milionech hektarů. Každý rok se v Rusku obvykle vykácí stromy na ploše okolo milionu hektarů, poznamenal server Newsru.com.