Právník obětí čínského režimu vyjde na svobodu. Bojovala za něj jeho manželka, sama v domácím vězení

Po čtyřech a půl letech by měl v neděli vyjít na svobodu čínský právník Wang Čchüan-čang. Patří k jedněm z obětí rozsáhlého zatýkání obhájců práv v Číně v roce 2015. Známé je jako zátah 709, došlo k němu 9. července. Zákrok tehdy kritizovala Evropská unie, podle které byli zadržení mučeni.

Čínský právník Wang Čchüan-čang se nebál hájit lidi ve sporu s čínským režimem. Ať už šlo o rolníky, kterým stát zabral půdu, politické aktivisty, členy zakázaného hnutí Falun Kung, nebo oběti policejního násilí. Zmizel v roce 2015 při velkém zátahu na právníky, za mřížemi jich skončilo nejméně 250.

Byl to jeden z největších zákroků proti rozvíjející se občanské společnosti v Číně. Vyslal signál, že nezávislé soudnictví a všichni, kdo ho hájí, jsou pro čínskou vládu nežádoucí. Wang byl tři roky nezvěstný bez přístupu k rodině a právníkům. Nakonec dostal čtyři a půl roku vězení za rozvracení státní moci a na pět let také ztratil politická práva.

Za protest proti uvěznění manžela sama čelí represím

Jeho žena na případ upozorňovala a podnikla několik protestních akcí. S dalšími manželkami zatčených si oholila hlavu. Vydala se i na stokilometrový pochod z Pekingu do města Tchien-ťin, kde byl podle předpokladů její manžel zadržován. Při pochodu ji ale zatkla policie a sama tak skončila v domácím vězení.

„Několikrát mě zadrželi, když jsem po manželovi pátrala, a mnohokrát proti mně použili násilí. Jsem pod neustálým dohledem policie. Kolem místa, kde bydlím, rozmístili kamery,“ řekla manželka zadržovaného právníka Li Wen-cu v rozhovoru pro Českou televizi.

Po Wangově propuštění zůstávají podle Amnesty International ve vězení ještě dva zadržení právníci. Ti, kteří vyšli na svobodu, jsou pod dohledem, mnozí s trvalými fyzickými a psychickými následky z mučení.

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová telefonovala s Li Wen-cu (zdroj: ČT24)