Itálie zavře kvůli koronaviru všechny školy, sportovní akce budou měsíc bez diváků

Události: Itálie zavádí opatření proti dalšímu šíření koronaviru (zdroj: ČT24)

Italská vláda ve čtvrtek zavře kvůli koronaviru všechny školy a univerzity. Počet obětí nemoci COVID-19 v zemi vzrostl na 107, jsou zde také více než tři tisíce nemocných. Italský premiér už vyjádřil obavu z přetížení celého zdravotnického systému. První případ nákazy ve středu ohlásilo Polsko, dva případy Maďarsko, dalších více než padesát nemocných přibylo v Německu. Jižní Korea pak hlásí 516 dalších případů.

Uzavření všech italských škol potvrdila ministryně školství Lucia Azzolinaová. Vzdělávací instituce budou podle ní mimo provoz až do 15. března. Už před více než týdnem se uzavřely školy a univerzity v nejpostiženějších regionech severní Itálie a některá města v epicentru epidemie jsou izolována.

„Opatření o uzavení škol bude součástí vládního dekretu, který počítá i s dalšími omezeními. V následujícím měsíci se buď zruší nebo odehrají bez diváků všechna sportovní utkání a soutěže. Lidé také dostali doporučení vyhýbat se prostranstvím, kde se zdržuje velké množství osob. V případě, že na veřejnost zamíří, měli by mezi sebou udržovat asi metrovou vzdálenost. A při zdravení by si neměli podávat ruku, nebo se líbat na tvář, jak je tady v Itálii zvykem,“ upřesil zpravodaj ČT v Itálii Jakub Nettl. 

Itálie je z celé Evropy nejhůře zasaženou zemí nynější epidemií nového koronaviru. Aktuálně je v zemi evidováno 107 obětí a více než tři tisíce případů nákazy.

Koronavirus v Polsku i Maďarsku

První případ nákazy potvrdilo Polsko. „Dnes v noci (na středu) jsme dostali dodatečné výsledky prvního pacienta v Polsku, u nějž se potvrdilo onemocnění způsobené koronavirem,“ oznámil ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski. „Je to pacient v Lubušském vojvodství (na západě Polska), je v nemocnici v Zelené Hoře (Zielona Góra) a cítí se dobře,“ dodal podle televize TVN 24.

Nakažený přicestoval z Německa. Kvůli podezření na koronavirus je podle ministra v současnosti 68 lidí hospitalizováno, dalších pět set je v karanténě.

TVN dodala, že ještě před potvrzenou nákazou se v Katovicích organizátoři rozhodli odvolat mistrovství světa hokejistek, v Krakově se dezinfikují vozy městské dopravy a přibližně dvě stovky žáků a učitelů jsou v karanténě v internátu v obci Police u Štětína poté, co dvě žákyně s horečkou a kašlem po návratu z Itálie vyhledaly lékaře.

Polští poslanci v pondělí na zvláštním jednání sněmovny schválili vládní návrh zákona o opatřeních pro případ nákazy. Počítá například s tím, že zaměstnavatel může zaměstnancům zadat práci z domova. V případě uzavření škol dostanou rodiče, kteří nebudou moci do práce kvůli péči o děti, zvláštní příspěvek.

První dva potvrzené případy nákazy koronavirem ohlásilo také Maďarsko. Jde o občany Íránu, kteří v zemi studují. Maďarsko je tak třetí zemí visegrádské čtyřky (Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko), která infekci zaznamenala. Bez nákazy je už jen Slovensko, v Česku je potvrzeno osm nemocných.

Německo: Přes padesát nových nakažených

V Německu za posledních 24 hodin přibylo dalších 52 nakažených, informoval Institut Roberta Kocha. Podle něj je potvrzených případů celkem 240, a to ve všech šestnácti spolkových zemích s výjimkou Saska-Anhaltska. Řada nakažených se už ale vyléčila.

Nejpostiženější spolkovou zemí zůstává nejlidnatější Severní Porýní-Vestfálsko, kde bylo zaznamenáno 111 případů. V Bavorsku je potvrzených případů 48, v Bádensku-Württembersku jich přibylo 18 a celkem je jich 44. Hesensko zatím ohlásilo 12 nákaz, Berlín šest. V žádné z dalších spolkových zemí nebyly registrovány více než čtyři případy.

V Jižní Koreji přibývá nemocných rychleji než v Číně

Jiná je situace v Jižní Koreji, kde v posledních dnech přibývá případů rychleji než v Číně, odkud se virus začal původně šířit. Naprostá většina nakažených je z města Tegu a okolí. Jihokorejský prezident Mun Če-in v úterý, kdy země zaznamenala rekordních šest set nových případů, vyhlásil rychle se šířící nákaze „válku“. Občanům se omluvil za nedostatek roušek a slíbil podpořit malé podniky, které byly zasaženy opatřeními souvisejícími s epidemií.

V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, v úterý přibylo 119 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Nemoc COVID-19 si tam v úterý vyžádala dalších 38 obětí. Celkový počet obětí v pevninské Číně tak vzrostl na 2871.

Zatímco v úterý se v pevninské Číně nově potvrdilo 119 případů nákazy, v pondělí to bylo 125. Naopak vyšší je ve srovnání těchto dvou dnů počet mrtvých. V pondělí si nemoc způsobená koronavirem vyžádala 31 obětí, v úterý 38. Celkově se v pevninské Číně koronavirem nakazilo již 80 270 lidí. Nemoci, jejíž příznaky jsou podobné chřipce, podlehlo 2871 lidí.

Tisícího nakaženého novým koronavirem oznámilo Japonsko. Do tohoto počtu se ovšem započítává více než sedm set nakažených z lodi Diamond Princess, na kterou úřady uvalily karanténu. Premiér Šinzó Abe podle agentury Kjódó oznámil, že jeho vláda se snaží minimalizovat dopady boje s koronavirem na ekonomiku.

První nakažení v institucích EU

Nákaza novým koronavirem se potvrdila také u prvních dvou zaměstnanců institucí Evropské unie. Infikovanými jsou pracovníci Evropské obranné agentury (EDA) a aparátu Rady Evropské unie.

EDA v prohlášení uvedla, že její zaměstnanec byl na severu Itálie a je od konce února v izolaci. Mluvčí Rady EU uvedl, že její zaměstnanec se infikoval přímo v Belgii. Podle agentur AFP a Reuters se zřejmě nakazil právě od pracovníka EDA. 

První oběť nového typu koronaviru hlásí Irák, kde zemřel senior z kurdské provincie Sulajmáníja. Oznámil to tamní zdravotnický úřad. Dosud Irák zaznamenal 31 infikovaných.

Íránský prezident Hasan Rouhání oznámil, že se nemoc COVID-19 rozšířila téměř do všech tamních provincií. Podle webu IranWire je mezi nakaženými i íránský viceprezident Ešák Jahangírí, úřady to však zatím nepotvrdily.

Íránské ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že nemoci v zemi podlehlo 92 z 2922 nakažených. Experti se však obávají, že Írán uvádí nižší počet nakažených, než jich ve skutečnosti má.