Pákistánský nejvyšší soud zrušil trest smrti pro Mušarafa. Bývalý prezident je volný

Pákistánský nejvyšší soud v pondělí zrušil trest smrti pro bývalého prezidenta Parvíze Mušarafa, kterého zvláštní soud minulý měsíc uznal vinným z velezrady. Zrušení tohoto verdiktu nejvyšší justiční instance v zemi zdůvodnila tím, že je v rozporu s ústavou, informovaly agentury.

Zvláštní tříčlenný tribunál 17. prosince uložil Mušarafovi absolutní trest za velezradu. Té se exprezident údajně dopustil porušením ústavy v roce 2007, když odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil v Pákistánu výjimečný stav.

Těžce nemocný šestasedmdesátiletý Mušaraf byl souzen v nepřítomnosti a veškerá obvinění odmítl, armáda prosincové rozhodnutí tribunálu přijala s „rozhořčením a bolestí“. Premiér Imran Chán, který má s vojáky dobré vztahy, hned také dal najevo, že rozsudek s trestem smrti nechá detailně prověřit.

Rozsudek anulován, sdělil prokurátor

„Obžaloba, ustavení tribunálu, výběr týmu obžaloby jsou nezákonné… Rozsudek byl v celém rozsahu anulován,“ sdělil v pondělí agentuře AFP prokurátor, který před nejvyšším soudem zastupoval pákistánskou vládu, jež se proti verdiktu s trestem smrti postavila.

Generál Mušaraf se k moci dostal při vojenském převratu v roce 1999 a prezidentem země byl v letech 2001 až 2008. Z velezrady byl obžalován v roce 2014. O dva roky později ale z Pákistánu za účelem lékařské péče odcestoval do Dubaje a do vlasti se již nevrátil. Soud ho v minulosti označil za člověka na útěku před spravedlností.