Razie kvůli videu, které položilo rakouskou vládu. Tři podezřelí skončili v cele

Kvůli pořízení videa, které letos v květnu přivodilo pád rakouské vlády, zadržely tamní úřady tři osoby. Případ se týká nahrávky ze španělského ostrova Ibiza, která vznikla před volbami v roce 2017. Video zachycuje tehdejšího předsedu protiimigrační strany Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a následně vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho při korupčním jednání.

Tématem Stracheho rozhovoru s domnělou neteří ruského oligarchy bylo možné nezákonné financování FPÖ a přidělování státních zakázek výměnou za volební pomoc.

Aféra vedla v květnu k pádu rakouské vlády lidovců (ÖVP) kancléře Sebastina Kurze a FPÖ a k zářijovým předčasným volbám. V nich jasně zvítězili Kurzovi lidovci, kteří nyní vyjednávají o vládní koalici se Zelenými. 

Podle státního zástupce Thomase Vecseye úřady v úterý na žádost vídeňského státního zastupitelství provedly domovní prohlídky a zadržely tři osoby. Jsou podezřelé z vyvíjení nátlaku, nebezpečného vyhrožování, padělání listin a vydírání.

Nejpozději ve čtvrtek bude rozhodnuto, zda budou umístěni do vyšetřovací vazby, řekl agentuře APA mluvčí vídeňského státního zastupitelství. Další podrobnosti v souvislosti s vyšetřováním úřady nezveřejnily.

Zadržení pocházejí z okolí detektiva, který chtěl patrně Stracheho vydírat

Dvě úterní razie se odehrály ve Vídni, třetí zjevně v Salcburku, uvedla APA. Podle rakouských médií podezřelí pocházejí z okolí soukromého detektiva, který při pořízení videa z Ibizy údajně sehrál klíčovou roli a vystupoval jako doprovod domnělé neteře ruského oligarchy.

Dále jsou mezi podezřelými údajně jednatel jisté poradenské firmy a jeho spolupracovnice, bývalá přítelkyně zmíněného detektiva. Dva ze zadržených, 39letý Rakušan a 52letý Srb, mají podle médií trvalé bydliště v Salcburku. Právě oni údajně najali a vyškolili ženu vystupující ve videu.

Podle příkazu k zadržení, z něhož citují některá média, detektiv žádal po komplicovi, aby po Strachem za natočený materiál požadoval „nejméně 400 tisíc eur“ (zhruba 10,2 milionu korun). Kromě toho muži natáčení skrytou kamerou ve vile na Ibize zorganizovali a uskutečnili, aby následně hledali potenciální zájemce o koupi záběrů pořízených 24. července 2017.