Morales nehodlá znovu kandidovat. Návrat do vlasti je možný, bude se však zodpovídat z podvodu

Bolivijský exprezident Evo Morales může po útěku do Mexika přijít zpět do vlasti, bude se ale zodpovídat z obvinění z volebního podvodu a korupce. Řekla to prozatímní bolivijská prezidentka Jeanine Áňezová. Morales se navíc při svém případném návratu podle ní nebude moci zúčastnit žádných voleb, s čímž exprezident souhlasil, uvedla agentura Reuters.

Exprezident, který minulý týden podal demisi a poté se uchýlil do mexického exilu, se chce do Bolívie vrátit „co nejdříve“. Limituje ho zatím schválení jeho rezignace ze strany bolivijských úřadů.

„Nikdo ho nevyhodil, ale ano, je potřeba, aby se zodpovídal z obvinění ohledně volebního podvodu a z mnoha obvinění z korupce,“ uvedla Áňezová, která zároveň zopakovala, že její vláda je pouze přechodná. Nové datum prezidentských voleb však neuvedla. Zákonodárci nejdříve musejí zvolit volební výbor, který se následně na novém datu konání voleb dohodne.

S účastí exprezidenta ve volbách Áňezová nesouhlasí. Její rozhodnutí potvrdil i Morales, který v nich jako kandidát figurovat nechce.

Neschopnost opustit funkci

Morales stál v čele Bolívie jako první indiánský prezident téměř 14 let. V říjnu byl zvolen na další funkční období, které mělo začít v lednu. Opozice ale volby považuje za zmanipulované a neuznala je ani Organizace amerických států (OAS), která je na místě sledovala.

V Bolívii krátce po volbách propukly nepokoje, které vyústily v Moralesovu demisi. Exprezident tvrdí, že ho k tomuto kroku přinutila armáda a výhrůžky, jež společně s představiteli své levicové strany Hnutí za socialismus (MAS) dostával po volbách. Takové vysvětlení Áňezová, jejíž nástup do čela státu Morales označuje za puč, neuznává.