Rumunsko má premiéra Orbana. Nová vláda rozváže ruce žalobcům

Rumunský parlament vyslovil důvěru menšinové vládě premiéra Ludovica Orbana. Centristický kabinet, který tvoří kromě tří nestraníků vesměs členové Orbanovy Národní liberální strany (PNL), podpořily menší strany dosavadní opozice. Důvěru nové vládě dalo 240 ze 465 poslanců.

Nová liberální vláda v programovém prohlášení uvedla, že má v plánu přijmout zákony v souladu s doporučeními EU a že chce změnit předpisy, které sociální demokraté přijali od roku 2017 a které liberálové považují za špatné. Některé z nich podle kritiků ohrožují nezávislost státních zástupců.

Mezi další priority Orbanovy vlády patří jmenování nového kandidáta na post rumunského eurokomisaře, konečná úprava letošního rozpočtu a rozpočet na příští rok. Kabinet by měl také dovést Rumunsko k příštím parlamentním volbám, jež se mají podle řádného termínu konat ve druhé polovině příštího roku.

Parlamentní počty

Orbanova PNL má v parlamentu jen 69 křesel. Vzhledem k oznámenému bojkotu hlasování bývalou vládnoucí Sociálnědemokratickou stranou (PSD), která má 133 mandátů, hrozil odklad rozhodování o důvěře kvůli možnému nedostatečnému počtu přítomných poslanců.

Rumunská socialistická vláda vedená premiérkou Vioricou Dancilaovou padla před měsícem, když jí parlament 10. října vyslovil nedůvěru. Byla pod rostoucím tlakem kvůli krokům, jež podle kritiků ohrožovaly nezávislost justice a omezovaly v zemi boj proti korupci a organizovanému zločinu. Silný nesouhlas se zvedl nejen v samém Rumunsku, ale i v zahraničí. Bukurešť kritizovaly především Spojené státy a Evropská unie. EU vládě vyčetla čistky v justici, zejména pak na vysokých postech v prokuratuře, a změny protikorupčních zákonů.