V Rumunsku padla vláda

Rumunský parlament vyslovil nedůvěru sociálnědemokratické menšinové vládě premiérky Viorici Dancilaové. Podle tiskových agentur se pro konec kabinetu vyslovilo 238 poslanců. Opozice Dancilaové a jejím ministrům vyčítala především nekompetentnost, neustálé útoky na soudní systém a na vládu práva a také narůstající deficit.

Pro přijetí opozičního návrhu stačily hlasy 233 zákonodárců. „Zastavili jsme Sociálnědemokratickou stranu před dalším poškozováním Rumunska,“ komentoval výsledek Ludovic Orban, šéf opoziční Národní liberální strany (PNL), jež byla mezi hlavními iniciátory hlasování.

Měsíc před prezidentskými volbami je třeba najít novou většinu pro přechodný kabinet. Prezident Klaus Iohannis se musí rozhodnout, koho pověří sestavením nové vlády, jež by měla zemi dovést k parlamentním volbám plánovaným na druhou polovinu příštího roku.

Vládnoucí Sociálnědemokratická strana (PSD) přišla o těsnou parlamentní většinu koncem srpna, když kvůli neshodám oznámil odchod z vlády menší koaliční partner. Liberální strana ALDE se tento krok rozhodla učinit poté, co její předseda Calin Popescu Tariceanu neuspěl v boji stát se jediným vládním kandidátem pro prezidentské volby, které se uskuteční v listopadu.

Evropská unie a Spojené státy bývalou vládnoucí koalici pod vedením sociálních demokratů důrazně kritizovaly za kroky, jimiž kabinet podle nich „znehodnotil pokrok“ v boji proti korupci a ohrozil nezávislost soudnictví v zemi.

Evropská komise Bukurešti vyčetla čistky v justici, zejména na vysokých postech v prokuratuře, a změny protikorupčních zákonů.

PSD v letošních květnových evropských volbách výrazně ztratila, získala pouze 26 procent hlasů. Při posledních parlamentních volbách v roce 2016 jí přitom dalo svůj hlas 46 procent voličů. Zástupci strany ALDE se letos do Evropského parlamentu ani nedostali.