Bouřlivý Hongkong. Správkyně Lamová byla vyhnána z parlamentu, organizátora protestů napadli kladivy

Hongkongští prodemokratičtí poslanci znovu vyhnali ze zasedání parlamentu správkyni města Carrie Lamovou, kterou podporuje pevninská Čína. Zástupci opozice požadovali rezignaci Lamové, jejíž vládu obviňují z tvrdých zákroků proti demonstrantům, kteří již několik měsíců v ulicích požadují demokratické reformy a protestují proti omezování svobod ze strany Číny. Ochranka nakonec jedenáct zákonodárců ze zasedacího sálu vyvedla a jednání bylo přerušeno.

Už ve středu byla Lamová kvůli protestům prodemokratických poslanců nucena přerušit a posléze ukončit svůj výroční projev v parlamentu, který pak byl odvysílán přes internet.

Stejně jako ve středu, i ve čtvrtek přišli členové opozice do zasedacího sálu s fotografiemi Lamové, na nichž má správkyně zkrvavené ruce. Někteří také přinesli bílé květiny jako výraz solidarity s lidmi zraněnými při demonstracích.

Protestní akce v Hongkongu v poslední době pravidelně přerůstají v násilnosti, při nichž policisté zasahují proti demonstrantům vodními děly, slzným plynem, pepřovým sprejem, obušky, gumovými projektily a ve dvou případech už také použili ostrou palbu. Policie zásahy zdůvodňuje radikalizací protestujících, kteří na příslušníky bezpečnostních sil často házejí kameny a zápalné láhve.

Vůdce protestů byl brutálně zmlácen

Ve středu se stal v Hongkongu terčem útoku jeden z vůdců protestního hnutí Jimmy Sham, kterého napadla skupina čtyř nebo pěti mužů s kladivy a noži a musel být hospitalizován. Na sociálních sítích byly zveřejněny fotografie, na nichž je vidět zkrvavený Sham ležící na ulici.

Lamová měla ve čtvrtek v parlamentu odpovídat na otázky poslanců. Prohlásila, že její prioritou je ukončit násilnosti, které poškozují místní ekonomiku, a vrátit Hongkongu pověst bezpečného finančního a obchodního centra s nezávislým soudnictvím.

Lamová uvedla, že společně se státními zaměstnanci a dopravními úřady pracuje na obnovení pořádku, její snahu ale komplikují lidé, kteří podporují radikální demonstranty.

Carrie Lamová opouští parlament
Zdroj: Kim Kyung-Hoon/Reuters

Svou řeč musela ale podle agentury AP vzápětí ukončit, když ji opoziční poslanci začali halasně vyzývat k rezignaci, kterou správkyně již ve středu odmítla. „Carrie Lamová, jste lhářka,“ křičela na ni prodemokratická poslankyně Claudia Moová.

Moová a další opoziční zákonodárci rovněž odsoudili útok na organizátora protestů Shama, jehož cílem podle nich bylo odradit lidi od dalších protestů či poskytnout vládě záminku ke zrušení místních voleb plánovaných na příští měsíc.

Jeden z prodemokratických poslanců se snaží dostihnout správkyni Hongkongu Lamovou
Zdroj: Kim Kyung-Hoon/Reuters

Shamova Občanská fronta za lidská práva, která v červnu zorganizovala protestní akce s až milionovou účastí, plánuje na neděli nový průvod na poloostrově Kowloon, uvedla agentura Reuters. Úřady zatím nesdělily, zda demonstraci povolí.