Bahamy po hurikánu pohřešují 2500 lidí. Vláda neví, jestli mezi nimi nejsou evakuovaní

Na Bahamách se po hurikánu Dorian pohřešuje 2500 lidí. S odkazem na místní úřady o tom informovaly světové tiskové agentury. Vláda však upozornila, že seznamy pohřešovaných ještě neporovnala se seznamy lidí, kteří dosud pobývají v provizorních přístřešcích nebo kteří se z ostrovů evakuovali. Počet nezvěstných by se tak podle očekávání úřadů měl zmenšit.

Hurikán si na karibském souostroví podle posledních údajů vyžádal 50 mrtvých. Jejich počet však zřejmě poroste s tím, jak pokračují pátrací a záchranné akce.

V části Baham, kterou se hurikán prohnal, jsou chudinská města, řada z nich obývaná dělníky z Haiti. Například osada nazývaná Mudd (Bahno) po přechodu hurikánu prakticky zmizela. V nouzových úkrytech jsou na ostrovech stále tisíce lidí.

Zatímco se už podařilo obnovit dodávky elektřiny na nejsevernějším ostrově Grand Bahama, elektrické vedení v okolí města Marsh Harbour, největšího na ostrovech Abaco, bylo podle úřadů kompletně zničeno. Hurikán tam rovněž poničil 90 procent všech domů.

Se zajištěním provizorních přístřešků, lékařské péče i dodávek jídla a vody pomáhá bahamské vládě Americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID). Podle Organizace spojených národů potřebuje urychlenou pomoc 70 tisíc obyvatel.

Severní část Baham zasáhl Dorian na přelomu srpna a září jako hurikán nejvyšší, tedy páté kategorie. Vichry během bouře dosahovaly rychlosti až 300 kilometrů v hodině.

Následně Dorian postupně slábl a o víkendu už jako posttropická cyklona dorazil k pobřeží Kanady. Bouře zde vyvracela stromy a připravila 450 tisíc lidí o dodávky elektřiny.