„Trpíme a nikdo se nestará.“ Lidé z oblastí zpustošených hurikánem Dorian si stěžují na postup úřadů

Obyvatelé bahamských ostrovů Abaco a Grand Bahama kritizují místní vládu za nedostatečnou a pomalou pomoc po řádění hurikánu Dorian. Ten oblast zpustošil minulý týden. Úřady podle lidí neudělaly dost pro to, aby zabránily rabování, navíc prý schválně uvádějí nižší počty obětí. Vláda veškerá nařčení odmítá.

Podle oficiálních informací si Dorian na Bahamách vyžádal 43 obětí. Počty mrtvých ale budou zřejmě výrazně stoupat, protože na nejhůře zasažených ostrovech se dál pohřešují stovky až tisíce lidí.

„Museli jsme vysávat benzín ze zničených aut, abychom dostali zraněné pryč. Není jídlo, nejsou léky, není voda. Trpíme tady a nikdo se o nás nestará,“ citoval jednoho z obyvatel zasažené oblasti server BBC.

Mluvčí bahamské národní agentury pro řízení krizových situací Carl Smith však ujistil, že úřady „dělají vše, co je za daných okolností v jejich silách“. „Vypořádáváme se s katastrofou,“ dodal s tím, že se do řešení situace zapojili další odborníci.

Letecké záběry ukazují, co po hurikánu zbylo z měst na Bahamách (zdroj: EBU)

V části Baham, kterou se hurikán prohnal, jsou chudinská města, řada z nich obývaná dělníky z Haiti. Například osada nazývaná Mudd (Bahno) po přechodu hurikánu prakticky zmizela a v hromadách trosek stále leží mrtví.

Zdravotnické organizace se obávají, že se kvůli kontaminaci pitné vody začnou šířit choroby.

Se zajištěním provizorních přístřešků, lékařské péče i dodávek jídla a vody pomáhá bahamské vládě Americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID). „Rozsah škod mě šokoval. Jsou tam oblasti, které vypadají, jako by v nich explodovala atomová bomba,“ uvedl šéf agentury Mark Green po přeletu nad ostrovy Grand Bahama a Great Abacos. Například ve městě Marsh Harbour bylo poškozeno nebo zničeno 90 procent infrastruktury.

Vrtulník americké pobřežní stráže přelétá nad ostrovem Great Abaco
Zdroj: ČTK/AP/Fernando Llano
Následky řádění hurikánu Dorian na Bahamách
Zdroj: Reuters/Loren Elliott

Podle Organizace spojených národů potřebuje urychlenou pomoc 70 tisíc obyvatel Baham.

Do hlavního města Nassau bylo letecky přepraveno tři a půl tisíce lidí. Dalších 1400 lidí přivezl v sobotu výletní parník do přístavu Riviera Beach na Floridě.

Severní část Baham zasáhl Dorian na přelomu srpna a září jako hurikán nejvyšší, tedy páté, kategorie. Vichry během bouře dosahovaly rychlosti až 300 kilometrů v hodině.

Následně Dorian postupně slábl a o víkendu už jako post tropická cyklona dorazil k pobřeží Kanady. Bouře zde vyvracela stromy a připravila 450 tisíc lidí o dodávky elektřiny.