TÉMA

Hurikán Dorian

Na Houston udeřila bouře Imelda. Ulice proměnila v řeky, zemřeli dva lidé

Úřady v Houstonu vyhlásily kvůli bouři Imelda stav ohrožení. Přibližně sto tisíc lidí zůstává bez proudu a záchranáři museli evakuovat stovky obyvatel ze zaplavených rezidenčních čtvrtí. Dva lidé přišli o život. Meteorologové varují, že na jihovýchodním pobřeží Texasu hrozí i nadále přívalové deště.
20. 9. 2019|

Na Bahamy, kde se pohřešuje přes tisíc lidí po hurikánu Dorian, míří tropická bouře Humberto

Tlaková níže poblíž Baham zesílila na tropickou bouři a dostala označení Humberto. Na souostroví, které bylo před pouhými dvěma týdny zpustošeno hurikánem Dorian, přinesla podle AP větry o síle až 64 kilometrů za hodinu i množství srážek. Humberto tak komplikuje záchranné a rekonstrukční práce.
14. 9. 2019|

Bahamy snížily počet nezvěstných na polovinu. Na zdevastované souostroví míří pomoc z EU

Bahamy výrazně snížily počet pohřešovaných po hurikánu Dorian, který v tomto ostrovním státu podle úřadů zabil nejméně padesát lidí. Ve středu ostrovy ohlásily 2500 nezvěstných, později bilanci opravily na 1300 pohřešovaných. Na souostroví, které se potýká s humanitární krizí, posílají země EU půl milionu eur.
12. 9. 2019|

Bahamy po hurikánu pohřešují 2500 lidí. Vláda neví, jestli mezi nimi nejsou evakuovaní

Na Bahamách se po hurikánu Dorian pohřešuje 2500 lidí. S odkazem na místní úřady o tom informovaly světové tiskové agentury. Vláda však upozornila, že seznamy pohřešovaných ještě neporovnala se seznamy lidí, kteří dosud pobývají v provizorních přístřešcích nebo kteří se z ostrovů evakuovali. Počet nezvěstných by se tak podle očekávání úřadů měl zmenšit.
11. 9. 2019Aktualizováno11. 9. 2019, 19:49|

Počet obětí hurikánu Dorian na Bahamách roste. Na východě USA hrozí katastrofální záplavy

Už na dvacet mrtvých vzrostla bilance řádění hurikánu Dorian na Bahamách. Oznámil to bahamský ministr zdravotnictví Duane Sands s tím, že počet obětí zřejmě ještě vzroste. Bouře už Bahamy opustila a nyní se nachází u pobřeží amerického státu Jižní Karolína. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že v několika státech na východním pobřeží USA hrozí v důsledku bouře katastrofální záplavy. Více než 185 tisíc domácností a podniků je ve Spojených státech kvůli hurikánu bez elektřiny.
5. 9. 2019Aktualizováno5. 9. 2019, 20:31|

Letecké snímky odhalily zkázu na Bahamách, ostrovy hlásí další oběti hurikánu

Úřady na Bahamách potvrdily už sedmou oběť hurikánu Dorian. Mezinárodní červený kříž odhaduje, že bouře zničila nebo poškodila polovinu všech budov. Přibližně 60 tisíc lidí se ocitlo bez jídla a pitné vody. Hurikán už slábne, v noci se přiblížil k Floridě, odkud bude těsně u pobřeží postupovat na sever k Georgii, Jižní Karolíně a Severní Karolíně.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 11:51|

Hurikán Dorian už má pět obětí. Bahamská vláda mluví o „historické tragédii“

Hurikán Dorian, který od víkendu trápí Bahamy, si v tomto ostrovním státě vyžádal nejméně pět mrtvých. Podle agentury DPA to oznámil bahamský premiér Hubert Minnis. Bouře zeslábla z nejsilnějšího pátého na druhý stupeň a doprovází ji vítr o rychlosti až 177 kilometrů v hodině, sdělilo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Dorian se pohybujevelmi pomalu, za poslední den urazil jen asi 48 kilometrů a držel se nad Bahamami.
3. 9. 2019Aktualizováno3. 9. 2019, 18:25|

Zkáza na Bahamách. Hurikán Dorian má první oběť, USA nařídily evakuaci dvou milionů lidí

Hurikán Dorian pustoší Bahamy, kde způsobil záplavy. Živel poničil či srovnal se zemí 13 tisíc domů, hlásí Červený kříž. Podle místních médií je první obětí osmiletý chlapec, který utonul. K Bahamám míří loď Britského královského námořnictva. Dorian, který zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň, se posouvá směrem k pobřeží USA. Zhruba dva miliony lidí čeká povinná evakuace, jež se dotkne pobřeží států Florida, Georgia, Jižní Karolína a Severní Karolína.
2. 9. 2019Aktualizováno2. 9. 2019, 13:14|

Hurikán Dorian udeřil na Bahamy. Ničivější bouři souostroví dosud nezažilo

Hurikán Dorian v neděli zesílil na pátý, nejvyšší stupeň a zasáhl severní část souostroví Bahamy. Provází jej vítr o rychlosti téměř 300 kilometrů za hodinu, který v nárazech dosahuje až 354 kilometrů v hodině a způsobuje sedmimetrové vlny. Podle prvních záběrů, které se objevily na sociálních sítích, za sebou Dorian zanechal na bahamském ostrově Great Abaco naprostou zkázu. Hurikán Dorian je podle televize CNN světově nejsilnější bouří letošního roku.
1. 9. 2019Aktualizováno1. 9. 2019, 22:49|

Dorian zesílil na extrémně nebezpečný hurikán. Florida se opevňuje

Dorian mířící k Floridě opět zesílil. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) oznámilo, že živel přerostl v extrémně nebezpečný hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále. V některých pobřežních floridských okresech začnou v neděli ráno povinné evakuace.
31. 8. 2019Aktualizováno31. 8. 2019, 18:24|

Florida a Bahamy očekávají úder hurikánu Dorian. Vítr zesílil až na 185 kilometrů v hodině

Floridské úřady začaly kvůli blížícímu se hurikánu Dorian distribuovat pytle s pískem, obchodníci navážejí zásoby dřevěných desek, jimiž lidé chrání své domy. Motoristé si naplňují nádrže aut a v oblasti mysu Canaveral už chybí zásoby benzinu. Regály s jídlem a vodou v obchodech na pobřeží Floridy zejí prázdnotou. Podobná je situace na Bahamách. Hurikán nad Atlantským oceánem nabral na síle, nyní ho doprovází vítr o rychlosti až 185 kilometrů v hodině.
30. 8. 2019Aktualizováno30. 8. 2019, 21:44|