Florida a Bahamy očekávají úder hurikánu Dorian. Vítr zesílil až na 185 kilometrů v hodině

Floridské úřady začaly kvůli blížícímu se hurikánu Dorian distribuovat pytle s pískem, obchodníci navážejí zásoby dřevěných desek, jimiž lidé chrání své domy. Motoristé si naplňují nádrže aut a v oblasti mysu Canaveral už chybí zásoby benzinu. Regály s jídlem a vodou v obchodech na pobřeží Floridy zejí prázdnotou. Podobná je situace na Bahamách. Hurikán nad Atlantským oceánem nabral na síle, nyní ho doprovází vítr o rychlosti až 185 kilometrů v hodině.

Trasa hurikánu zatím není zcela jistá, takže floridské úřady ještě nenařídily evakuaci. Model předpovědi amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) také ukazuje, že živel ve svém postupu zpomalil, k Floridě tak dorazí asi až v úterý ráno místního času (odpoledne SELČ). Na Bahamách je očekáván už v neděli.

V pátek odpoledne místního času (večer SELČ) byl střed bouře asi tisíc kilometrů východně od floridského Palm Beach a postupoval na severozápad rychlostí 17 kilometrů za hodinu. Rychlost větru dosahovala až 185 kilometrů, což znamená, že živel už zesílil na hurikán třetí kategorie.

NHC varovalo, že před dosažením americké pevniny může hurikán zesílit až na čtvrtou kategorii, čemuž odpovídá vítr o rychlosti nejméně 209 kilometrů za hodinu.

„Pokud k pevnině (Dorian) dorazí jako hurikán třetí nebo čtvrté kategorie, je to vážné. Postihne to hodně lidí, budou vysoké požadavky u pojišťoven,“ citovala agentura AP odborníka Briana McNoldyho z univerzity v Miami.

Hurikán Dorian pohledem z vesmíru. Unikátní záběry NASA (zdroj: NASA)

V ohrožení je i Trumpovo sídlo

Meteorolog Dan Kottlowski varoval, že živel může zasáhnout téměř celou Floridu a že plnou silou udeří zřejmě na pobřeží mezi Miami a floridským Melbourne.

V jeho trase by se v tom případě ocitlo i Palm Beach, kde se nachází sídlo amerického prezidenta Donalda Trumpa Mar-a-Lago. Šéf Bílého domu už kvůli živlu zrušil plánovanou víkendovou návštěvu Polska.

Trump také už v úterý v noci kvůli bouři vyhlásil stav nouze a nařídil federální pomoc místním úřadům. Provozovatelé výletních lodí začali odklánět trasy a letecké společnosti nabízejí pasažérům bezplatné změny rezervace letenek.

Silný hurikán Dorian míří k Floridě
Zdroj: NASA/Reuters

Lidé stojí fronty na pytle s pískem

Lidé zabedňují okna a skupují zásoby potravin a dalších základních potřeb. Někteří svědci uvádějí, že v obchodech v Miami už jsou prázdné regály s vodou. „Cítím se bezmocná, k čemu by bylo odjet do Georgie, když to může udeřit tam?“ postěžovala si Josefine Larrauriová z Miami.

Motoristé doplňují palivo, což se v oblasti Cape Canaveral už začalo projevovat nedostatkem pohonných hmot. Floridský guvernér Ron DeSantis v reakci na zprávy o nedostatku paliva oznámil, že benzinu je dostatek a že zásobování čerpacích stanic bude pokračovat, dokud to bude možné. DeSantis také nařídil, aby zásobovací cisterny doprovázela policie.

Úřady na floridském pobřeží začaly distribuovat pytle s pískem a obyvatelé Floridy na ně stojí dlouhé fronty, upozornila televize NBC.

Připravují se i Bahamy, na portorických ostrovech způsobil živel záplavy

Přípravy jsou v plném proudu také na Bahamách. Lidé tam podobně jako na Floridě zatloukají okna prkny a dřevotřískovými deskami a zásobují se potravinami. V obchodech se podle AP tvoří fronty, kolony jsou také před čerpacími stanicemi. Ze supermarketů rychle mizí balená voda a plechovky s jídlem.

Dorian prošel severem Karibiku a na portorických ostrovech Vieques a Culebra způsobil výpadky proudu a záplavy.