Letecké snímky odhalily zkázu na Bahamách, ostrovy hlásí další oběti hurikánu

Úřady na Bahamách potvrdily už sedmou oběť hurikánu Dorian. Mezinárodní červený kříž odhaduje, že bouře zničila nebo poškodila polovinu všech budov. Přibližně 60 tisíc lidí se ocitlo bez jídla a pitné vody. Hurikán už slábne, v noci se přiblížil k Floridě, odkud bude těsně u pobřeží postupovat na sever k Georgii, Jižní Karolíně a Severní Karolíně.

Bahamy postupně sčítají ztráty. Očekává se, že počet obětí ještě poroste. „Jsme uprostřed jedné z největších krizí v historii naší země. Vláda vynaložila na pomoc lidem na ostrovech Abaco, Grand Bahama a dalších veškeré zdroje, které jsou potřeba,“ prohlásil bahamský premiér Hubert Minnis.

Nemocnice ve městě Freeport skončila pod vodou. „Bylo to mnohem horší, než jsem si kdy dokázal představit. Zažil jsem hurikán Matthew, což byla opravdu silná bouře. Ale ve srovnání s Dorianem to nebylo nic,“ prohlásil jeden z obyvatel Freetownu Dert Duport.

Horizont ČT24: Dorian bičoval Bahamy (zdroj: ČT24)

Podle OSN bude potřeba na Bahamy dopravit jídlo asi pro šedesát tisíc lidí. Mezinárodní výbor Červeného kříže uvádí, že hurikán na ostrovech silně poničil skoro polovinu budov. „Naší prioritou teď bude vyslat na místo tým a posoudit naši schopnost zahájit terénní práce. Musíme být schopni okamžitě poskytovat potřebnou pomoc těm, kdo ji potřebují,“ uvedl Raphael Hamoir z výboru.

Agentura USA pro mezinárodní rozvoj (USAID) sdělila, že do postižených oblastí dopravuje letecky nejnutnější humanitární pomoc, včetně igelitových plachet, hygienických balíčků a kanystrů s vodou. Americká pobřežní stráž, britské královské námořnictvo a soukromé humanitární organizace zahájily dodávky potravin a léků do oblasti.

Snaha o záchranu přeživších

Záchranáři mezitím evakuují lidi odříznuté od okolí záplavovými vodami. Podle agentury AP k tomu používají čluny, vodní skútry a na jednom místě dokonce i velký buldozer s rypadlem, v němž byla do bezpečí dopravena skupina dětí a dospělých.

Plný rozsah zkázy na Bahamách stále není známý, také proto, že na postiženém území nefunguje telefonické spojení. Obyvatelé souostroví na sociálních sítích zveřejňují seznamy pohřešovaných, s nimiž se jim nepodařilo navázat kontakt.

Na jedné z videonahrávek zveřejněných na Twitteru je vidět, jak záplavové vody stoupají uvnitř dvoupatrového domu, kde v místnostech plave pohovka a další nábytek. Na jiné nahrávce se lidé snaží přeplavat z jednoho zatopeného domu k druhému. Na dalším videu mladá žena opakovaně žádá: „Prosím, modlete se za nás“. Střecha jejího domu je stržená a ona se snaží ochránit před vichrem a deštěm své čtyřměsíční dítě.

„Hotová apokalypsa“

Humanitární pracovnice Lia Headová-Rigbyová působící na Bahamách prohlásila, že její zástupce na ostrovech Abaco má informace o mnohem větším počtu mrtvých, než uvádějí oficiální údaje. „Ostrovy Abaco jsou naprosto zdevastované. Je to hotová apokalypsa. Nelze tady mluvit o obnově postižených území, tady se bude muset začít od úplného začátku,“ řekla.

Síla hurikánu klesla z nejvyššího pátého stupně na druhý, podle odborníků se ale Dorian stále zvětšuje – od svého středu nyní měří 100 kilometrů. Bouře se dál přesouvá k Floridě a podél pobřeží bude postupovat na sever k Georgii a Jižní Karolíně, kam by měla dorazit pozdě večer.

„Na Floridě se lidé začínají vracet do svých domovů, začínají se tu otevírat obchody. Už je jisté, že na Floridu nedorazí, je nějakých 160 kilometrů od floridského pobřeží a velmi pravděpodobně už se blíž nedostane. Zažíváme tu intenzivní deště a silnější vítr, přirovnal bych to k tropické bouři, jsou to ale jen přeháňky, jsme na kraji bouřkového systému,“ informoval z Floridy zpravodaj ČT David Miřejovský.

Pokud by hurikán zasáhl pevninu, mohl by přinést záplavy. Třeba Wilmington v Severní Karolíně přitom před rokem zasáhl hurikán Florence.

Guvernér Jižní Karolíny Henry McMaster vyzval obyvatele k opatrnosti. „Je tu možnost dramatických záplav v níže položených oblastech. Hlavně v Charlestonu, kde by příliv mohl dosáhnout více než tří metrů. Obvykle to bývá o polovinu méně,“ varoval guvernér.

Letecké společnosti ve Spojených státech zrušily kvůli hurikánu už víc než 1500 letů. Provoz zastavilo několik mezinárodních letišť, včetně toho v Orlandu, které patří k nejrušnějším ve státech.

Rozdělení hurikánů podle jejich ničivé síly
Zdroj: Wikipedia.org