Na Houston udeřila bouře Imelda. Ulice proměnila v řeky, zemřeli dva lidé

V Houstonu a okolí museli záchranáři kvůli bouři evakuovat skoro dva tisíce lidí (zdroj: ČT24)

Úřady v Houstonu vyhlásily kvůli bouři Imelda stav ohrožení. Přibližně sto tisíc lidí zůstává bez proudu a záchranáři museli evakuovat stovky obyvatel ze zaplavených rezidenčních čtvrtí. Dva lidé přišli o život. Meteorologové varují, že na jihovýchodním pobřeží Texasu hrozí i nadále přívalové deště.

Podle odhadů meteorologů napadl v části Texasu za 72 hodin více než metr vody. V Houstonu a okolí úřady vyhlásily stav ohrožení. „Jste-li ve škole, doma nebo v práci, zůstaňte tam. Jde o život,“ vzkázala obyvatelům města zástupkyně místní samosprávy Lina Hidalgová.

Televizní záběry ukazovaly zatopené automobily na výpadovkách, záchranáři přepravovali obyvatele města z vodou ohrožených domů. Podle agentury AP bylo v Harris County, kde se nachází i Houston, evakuováno asi 1700 lidí.

„V mém domě bylo přes půl metru vody. Nechtěla jsem odejít, ale musela jsem. Neměla jsem na výběr,“ prohlásila evakuovaná Ruby Trahanová Robinsovoná. Bez proudu se ocitlo na sto tisíc lidí a zrušeno či odloženo bylo více než devět set letů z Houstonu. Zaplaveny byly také části jižní Louisiany.

Živel si už vyžádal první oběti. Na jihovýchodě Houstonu zemřel devatenáctiletý muž, který se dotkl elektrických drátů, když odváděl do bezpečí svého koně.

Další muž ve věku kolem 40 až 50 let zemřel podle soudce v Harris County Eda Gonzalese, když se se svou dodávkou pokoušel projet zaplavenou oblastí u mezinárodního letiště George Bushe. Na místě podle agentury AP byla voda hluboká více než dva metry.

Bouře Imelda proměnila ulice Houstonu v řeky (zdroj: EBU)

Podle houstonského starosty se ale město na záplavy připravilo mnohem lépe než v roce 2017, kdy hurikán Harvey způsobil miliardové škody a zabil desítky lidí.

Se špatným počasím se potýkají i Bermudy, které zasáhl hurikán Humberto. I tady jsou bez proudu desítky tisíc lidí. Vysoké vlny na souostroví způsobují záplavy. „Humberto je velký hurikán. Podmínky se stále zhoršují. Jsou tu silné deště a vichřice. Očekáváme, že vítr bude ještě sílit,“ uvedl ředitel bermudské meteorologické služby James Dogson.

Oblast přitom ještě před dvěma týdny pustošil hurikán Dorian. Největší škody hlásí Bahamské ostrovy. Podle úřadů tam zemřelo nejméně padesát lidí, přes tisíc dalších se však stále pohřešuje.