Hurikán Dorian udeřil na Bahamy. Ničivější bouři souostroví dosud nezažilo

Hurikán Dorian v neděli zesílil na pátý, nejvyšší stupeň a zasáhl severní část souostroví Bahamy. Provází jej vítr o rychlosti téměř 300 kilometrů za hodinu, který v nárazech dosahuje až 354 kilometrů v hodině a způsobuje sedmimetrové vlny. Podle prvních záběrů, které se objevily na sociálních sítích, za sebou Dorian zanechal na bahamském ostrově Great Abaco naprostou zkázu. Hurikán Dorian je podle televize CNN světově nejsilnější bouří letošního roku.

Dorian byl až do neděle řazen mezi hurikány 4. stupně, nadále však zesiloval, až stálá rychlost větru dosáhla 295 kilometrů v hodině. Podle Saffirovy-Simpsonovy stupnice musí mít hurikán 5. kategorie sílu větru nejméně 252 kilometrů za hodinu.

Nejenže jde o nejsilnější hurikán v záznamech pro severozápad Baham, Dorian teď s jednou nepojmenovanou bouří z roku 1935 sdílí rekord pro nejsilnější atlantický hurikán, co kdy dorazil na pevninu.

Ostrovy Abaco hurikán zasáhl ve 12:40 místního času (18:40 SELČ), uvedlo NHC, které zároveň varovalo před životu nebezpečnou situací a mimořádnou devastací. To později potvrdily i první videa, která obyvatelé Abaca zveřejnili na Twitteru: zcela zdevastované domy, zaplavené ulice plné úlomků dřeva, kusů plechů a věcí ze zničených domů.

Hurikán stále pokračuje v pohybu směrem na západ k ostrovu Grand Bahama, zpomalil však na jednu míli v hodině (1,6 kilometru za hodinu), což katastrofický dopad smršti podle NHC ještě zhorší. 

V příštích 24 hodinách se dá očekávat kolísání síly živlu, Dorian ale zůstane velmi nebezpečný. Kromě silného větru přinese i velké množství srážek.

„Pro Bahamy to bude opravdu velmi špatné,“ citovala agentura AP odborníka na hurikány z Coloradské státní univerzity Phila Klotzbacha. Už během dne byly hlášeny výpadky proudu a dodávek vody, na ostrovech Abaco, Bimini a na Grand Bahama přestala fungovat letiště.

Úřady ještě na poslední chvíli vyzývaly obyvatele, aby si našli bezpečné místo, a varovaly před katastrofálními následky. V severní části Baham zavíraly hotely, obyvatelé zakrývali okna prkny a lidé na lodích odplouvali na bezpečnější ostrovy.

„Konec by mohl být fatální. Žádáme vás, prosíme vás, apelujeme na vás, abyste odešli na bezpečné místo,“ vzkázal policejní velitel Samuel Butler. Podle mluvčího bahamské vlády se očekávalo, že hurikán naruší životy asi 73 tisíc obyvatel a ohrozí přes 20 tisíc domácností. Krizové složky začnou škody vyhodnocovat, jakmile se bouře přežene.

Příkaz k evakuaci uposlechl zlomek obyvatel

Podle reportéra televize CNN ale jen velmi málo lidí dbalo varování a evakuovalo se. Z městečka Sweeting Cay na ostrově Grand Bahama, které má přes 500 obyvatel, se evakuovalo do bezpečí sedm lidí. V Grand Cay, které má asi 400 obyvatel, odešlo 88 lidí. Přitom úřady pro ostrovy Abaco vydaly rozhodnutí o povinné evakuaci v sobotu.

„Žijí tam dělníci s povolením i bez něj a ta místa jsou často zasažena záplavami,“ sdělil reportér CNN.

Střed hurikánu by mohl zůstat nad mořem, bouře by slábla pomaleji

Trasa hurikánu se neustále upřesňuje, jistá stále není. Původní projekce počítaly s tím, že zasáhne americkou pevninu, ty novější uvádějí, že po přechodu přes Bahamy nabere hurikán severní a následně severovýchodní kurz a že jeho střed zůstane nad mořem. Při postupu k Georgii a k Severní a Jižní Karolíně bude slábnout. Kdy se začne stáčet, ale není jasné, takže možnost, že Florida bude zasažena, se ještě pořád nevylučuje.

Aktuálně platí příkaz k evakuaci ve třech floridských okresech a vedení letiště v Orlandu podle agentury AP znovu uvažuje o tom, že v pondělí zastaví provoz. „Ještě nemáme vyhráno,“ varoval guvernér Floridy Ron DeSantis.

„Nyní už dosáhl páté kategorie. Zdá se, že je to jeden z největších hurikánů, jaký jsme kdy viděli, a to je problém,“ řekl médiím o hurikánu Dorian prezident Donald Trump. Dodal, že situací se zabývá „spousta skvělých lidí“.