Zkáza na Bahamách. Hurikán Dorian má první oběť, USA nařídily evakuaci dvou milionů lidí

Ničivý hurikán Dorian na Bahamách (zdroj: EBU)

Hurikán Dorian pustoší Bahamy, kde způsobil záplavy. Živel poničil či srovnal se zemí 13 tisíc domů, hlásí Červený kříž. Podle místních médií je první obětí osmiletý chlapec, který utonul. K Bahamám míří loď Britského královského námořnictva. Dorian, který zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň, se posouvá směrem k pobřeží USA. Zhruba dva miliony lidí čeká povinná evakuace, jež se dotkne pobřeží států Florida, Georgia, Jižní Karolína a Severní Karolína.

Dorian je druhý nejsilnější atlantický hurikán, který kdy dorazil na pevninu. Vítr o rychlosti bezmála 300 kilometrů za hodinu navíc doprovázejí silné srážky.

Oko hurikánu se podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) bude od středy posouvat paralelně k pobřeží Jižní Karolíny. Malá odchylka v předpovědi by ale podle agentury AP mohla znamenat, že stát zasáhne velmi silný vítr.

Jen v Jižní Karolíně se má evakuovat zhruba 830 tisíc lidí, přičemž mnozí z nich musejí opustit domovy již počtvrté za uplynulé čtyři roky. „Je to nejsilnější a největší hurikán v moderních dějinách, ale domníváme se, že dokážeme zajistit, aby všichni přežili,“ uvedl guvernér Henry McMaster.

Nařízená evakuace vejde v platnost v poledne místního času (18:00 SELČ). Úřady upraví provoz na dálnici tak, aby se lidé mohli z pobřeží dostat do vnitrozemí rychleji.

Evakuováno má být také pobřeží Georgie. Opatření by rovněž mělo začít platit kolem poledne místního času. V oblasti podle agentury AP žije zhruba 540 tisíc lidí.

Na Floridě jsou v pohotovosti tisíce vojáků

Povinně se budou muset evakuovat i obyvatelé záplavových částí Floridy a lidé žijící v karavanech. Nařízení se týká Palm Beach a Daytona Beach. Dobrovolná evakuace platí v některých částech severní Floridy. Podle současné předpovědi bude zasaženo pouze východní pobřeží státu, což znamená, že se tamní obyvatelé budou pravděpodobně přesouvat na západ.

I přes nařízenou evakuaci se zatím na silnicích netvořily větší kolony. Guvernér Ron DeSantis vyzval obyvatele, aby sledovali předpověď počasí a důkladně se připravili. „Floridská národní garda má k dispozici 4500 vojáků a letců připravených pomoci,“ uvedl. Od pondělí by se měla pro komerční lety uzavřít dvě největší mezinárodní letiště na Floridě.

Zdevastované Bahamy

Hurikán Dorian v neděli zesílil na pátý, nejvyšší stupeň a zasáhl severní část souostroví Bahamy. Provází jej vítr o rychlosti skoro 300 kilometrů za hodinu, který na bahamském ostrově Great Abaco odnášel střechy a strhával elektrické vedení. Úřady nařídily evakuaci obyvatel i turistů, řada místních se ale rozhodla zůstat.

Podle místních médií a serveru Eyewitness News utonul osmiletý chlapec, který se stal první ohlášenou obětí živlu.

Některé oblasti na ostrovech Abaco se podle zdrojů BBC octily doslova pod vodou. Očekávalo se, že hladina se místy zvedne až o sedm metrů.

Dobrovolní hasiči a záchranáři mluví o „katastrofálních následcích“. Bouře také poničila ostrov Grand Bahama, který bičoval prudký vítr a přívalové srážky. Někteří obyvatelé souostroví sdíleli na sociálních sítích snímky svých zatopených a poničených domů a převrácených lodí.

„Když v roce 2004 udeřil hurikán Francis, neměli jsme deset týdnů elektřinu, vodu, nic. Ale postavili jsme vše znovu a teď to tak uděláme opět,“ řekl CNN jeden z obyvatel města Freetown na ostrově Grand Bahama Kevin Tomlinson.

Úřady otevřely celkem 14 míst, kde se lidé mohou schovat. Dále pak doporučily kostely a školy. Už dříve způsobil Dorian menší škody také v Karibiku.

Experti doufají, že střed hurikánu zůstane nad mořem

Trasa hurikánu se neustále upřesňuje. Původní projekce předpokládaly, že zasáhne americkou pevninu, ty novější uvádějí, že po přechodu přes Bahamy nabere hurikán severní a následně severovýchodní kurz a že jeho střed zůstane nad mořem. Při postupu k Georgii a k Severní a Jižní Karolíně bude slábnout. Kdy se začne stáčet, ale není jasné, takže možnost, že Florida bude zasažena, pořád ještě není vyloučena. 

Několik bouří se mezitím zformovalo i na západě Tichého oceánu. Tropická bouře Lingling se 4. a 5. září přiblíží ke Tchaj-wanu. Na jih oblasti by mohla přinést silný déšť a bouřky kolem 7. září, píše zpravodajský server Taiwan News.

Saffirova-Simpsonova stupnice je stupnice pro klasifikaci tropických cyklon na západní polokouli
Zdroj: Wikipedia.org
  • Saffirova-Simpsonova stupnice pro klasifikaci tropických cyklón na západní polokouli pokládá za hurikány nejvyšší kategorie 5 všechny bouře s rychlostí větru nad 252 kilometrů za hodinu. Takto silné hurikány jsou relativně vzácné.
  • Michael udeřil na Floridu v roce 2018, zabil 59 lidí a způsobil škody v hodnotě 25 miliard dolarů. Šlo o nejsilnější bouři v USA za 26 let a teprve čtvrtý hurikán této kategorie, který zemi zasáhl.
  • Maria v roce 2017 zdevastovala ostrov Dominika. Zemřelo 31 lidí. Dále bouře poničila i Portoriko, kde údajně zemřely až tři tisíce lidí.
  • Irma zasáhla v roce 2017 mimo jiné Karibik a Floridu. Zemřelo 47 lidí. Šlo o jeden z nejsilnějších hurikánů, které kdy byly zaznamenány.
  • Matthew v roce 2016 udeřil na Haiti, Kubu a ostrov Grand Bahama. Řádění živlu si vyžádalo 585 lidských životů, což bylo nejvíc za celou dekádu. Pět set obětí pocházelo z Haiti.
  • Zdroj: BBC