Bahamy snížily počet nezvěstných na polovinu. Na zdevastované souostroví míří pomoc z EU

Události: Bahamy snížily počet pohřešovaných po hurikánu o polovinu (zdroj: ČT24)

Bahamy výrazně snížily počet pohřešovaných po hurikánu Dorian, který v tomto ostrovním státu podle úřadů zabil nejméně padesát lidí. Ve středu ostrovy ohlásily 2500 nezvěstných, později bilanci opravily na 1300 pohřešovaných. Na souostroví, které se potýká s humanitární krizí, posílají země EU půl milionu eur.

Bahamská vláda drží počet mrtvých po hurikánu Dorian dál na padesáti. Podle tamního premiéra Huberta Minnise ale dané číslo ještě významně vzroste. Trosky v současnosti prohledávají američtí záchranáři i kanadští hasiči.

Ve středu místní úřady oznámily, že po úderu hurikánu pohřešují dva a půl tisíce lidí. Teď ale bilanci opravily na 1300 pohřešovaných. Podle CNN to oznámila bahamská krizová správa, která středeční údaj označila za předběžný.

Ne všichni nezvěstní jsou tak podle tamních úřadů mrtví. Jména stále ještě porovnávají se seznamy lidí v evakuačních centrech a s těmi, kteří ostrovy opustili. 

Humanitární pomoc

Dorian zasáhl karibské souostroví prvního září jako hurikán páté, tedy nejvyšší kategorie. Byla to jedna z nejsilnějších dosud zaznamenaných bouří v oblasti a doprovázel ji vítr o rychlosti až tři sta kilometrů v hodině.

Živel severní ostrovy Abaco a Grand Bahama prakticky srovnal se zemí. Přibližně sedmdesát tisíc lidí pak připravil o veškerý majetek.

Těm vodu, jídlo a léky dodává OSN, bahamská krizová agentura NEMA, americká USAID (Agentura Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj) i místní resorty.

Pomoc zdevastovaným Bahamám posílá také Evropská unie. Její členové – včetně Česka – pro tento účel vyhradili půl milionu eur. Peníze půjdou například na nákup pitné vody, potravin nebo na stavbu přístřeší. Bahamám totiž dochází místo pro lidi bez domova.