Trumpa jsme neočistili, zdůraznil v Kongresu vyšetřovatel ruských zásahů do voleb Mueller

Vyšetřovatel ruského vlivu na prezidentské volby v USA Robert Mueller vypovídal v americkém Kongresu. Zákonodárcům sdělil, že nemůže prezidenta Donalda Trumpa plně zprostit viny z bránění spravedlnosti. Trumpovo tvrzení, že jej zpráva plně očišťuje, není podle Muellera správné. Trump může být obviněn, až odejde z úřadu, dodal. Prezident vinu odmítá.

Muellerův tým vliv Ruska na Trumpovu kampaň vyšetřoval 22 měsíců. Závěrečná zpráva byla částečně uveřejněna na jaře. Vyšetřovatel obsah zprávy shrnul do tří bodů:

  • ruská vláda zasahovala do amerických voleb v roce 2016
  • nedospělo se k závěru, že členové Trumpovy kampaně spolupracovali s ruskou vládou
  • důraz se kladl na objasnění pokusů vyšetřování bránit

„Prezident nebyl očištěn z činů, které údajně spáchal,“ sdělil nyní vyšetřovatel ve slyšení v právním výboru Sněmovny reprezentantů. Přitakal, že Trump může být obviněn, až odejde z úřadu. Mueller také zopakoval, že nenašel dostatek důkazů o Trumpově vině při spolčování s Rusy, a potvrdil rovněž, že prezident odmítl vypovídat před jeho týmem.

Demokraté doufají, že Muellerova výpověď před kamerami oslabí Trumpovu šanci na znovuzvolení, napsala agentura Reuters. Republikáni naopak prezidenta brání a demokraty za předvolání Muellera kritizují.

Trump v tweetu napsal, že „demokraté a ostatní“ se snaží vymyslet zločin a připsat ho „naprosto nevinnému prezidentovi“.