Britská premiérka ustála novou revoltu v Konzervativní straně, vládu ale opouští Andrea Leadsomová

Zpravodaj ČT Vostal: Není jasné, jestli Mayová přežije dalších 24 hodin ve funkci (zdroj: ČT24)

Z britské vlády odstoupila Andrea Leadsomová, jež má na starosti vládní agendu v Dolní sněmovně. Nesouhlasí s novou strategií Mayové ohledně brexitu. Britská premiérka Theresa Mayová ustála další vzpouru svých stranických kolegů. Konzervativci po zasedání poslaneckého klubu nedostanou možnost ihned hlasovat o jejím sesazení. Mayová v úterý představila návrhy, které považuje za významné změny v rozvodové smlouvě. Chce umožnit hlasování o celní unii s EU i referendu o brexitové smlouvě. Labouristé však nabídku odmítli.

Britská premiérka Theresa Mayová přišla kvůli svému novému plánu na realizaci brexitu o prvního člena kabinetu. Rezignaci oznámila Andrea Leadsomová, jež měla dosud na starosti vládní agendu v dolní komoře parlamentu. V dopise premiérce mimo jiné napsala, že při prosazení aktuální strategie by Británie nebyla po odchodu z Evropské unie skutečně svrchovanou zemí.

„Už nevěřím, že náš přístup povede k uskutečnění výsledku (brexitového) referenda,“ uvedla Leadsomová, která je britskými novináři označována za vůdčí osobnost skupiny ministrů prosazujících ráznou odluku od EU. „Proto s velkou lítostí a s těžkým srdcem odcházím z vlády,“ uzavírá Leadsomová dopis, který zveřejnila na Twitteru.

Vzrostl počet konzervativců, kteří dohodu nepodpoří

Zmínka o druhém referendu, potvrzujícím brexitovou dohodu, popudila mnoho konzervativních poslanců. Podle Telegraphu od úterý vzrostl počet těch, kteří se rozhodli dohodu nepodpořit. Naposledy proti ní hlasovalo 34 poslanců vládní strany, nově se tak chystá učinit přes sedmdesát konzervativních členů Dolní sněmovny.

V souvislosti s úterním fiaskem také sílí tlak na Mayovou, aby svůj úřad co nejdříve opustila. Podle reportéra listu The Sunday Times „se věci nyní mohou začít hýbat rychle“. Mayová však podle informací britských médií navzdory odporu členů vlastního kabinetu ve středu rezignovat nehodlá a plánuje pokračovat ve čtvrtém pokusu prosadit svůj brexitový plán.

Předsednictvo tzv. Výboru 1922 nevyslyšelo výzvy některých poslanců Konzervativní strany a nakonec ani nehlasovalo o změně pravidel týkajících se vyslovení nedůvěry v lídra Konzervativní strany. Předseda Graham Brady se má nicméně v pátek s premiérkou Mayovou sejít a hovořit s ní o její budoucnosti.

Sama Mayová minulý týden přislíbila, že harmonogram svého odchodu určí po červnovém hlasování v parlamentu nehledě na jeho výsledek.

Mayová tlačí na poslance: Moje dohoda je nejlepší možnost

Podle Mayové není další referendum pro Británii dobré, správnou cestu vidí v prosazení brexitu, jak si občané před třemi lety odhlasovali. Premiérka během interpelací znovu varovala před brexitem bez dohody, na který se vláda stále připravuje.

Jedinou možností, jak se tomuto scénáři vyhnout, je podle Mayové prosadit její smlouvu v parlamentu. „Věřím, že všichni věříme v demokracii. Je třeba kompromisů na obou stranách. Každý, kdo hlasuje proti dohodě, hlasuje proti brexitu,“ podotkla premiérka s tím, že většina poslanců odmítá neřízený brexit, ale zároveň i stažení žádosti o brexit.

Mayová se během interpelací také zavázala, že vláda bude usilovat o to, aby mez Irskem a Severním Irskem nevznikla tvrdá hranice, jak se mnozí obávají.

Je důležité, aby se sněmovna ve věci celní unie skutečně rozhodla. Umožní to Dolní sněmovně rozhodnout i o druhém referendu, které stále považuji za špatnou cestu pro tuto zemi.
Theresa Mayová

Rétorika se změnila, dohoda nikoli, tvrdí Corbyn

Jednání Mayové s opozičními labouristy nedávno zkrachovala. Podle předsedy Jeremyho Corbyna premiérčina nabídka nepřinesla žádný posun. „Nyní je jasné, že troufalá nová dohoda není nic víc než o něco více přepracovaná verze dohody (Mayové). Rétorika se možná změnila, ale dohoda ne,“ míní šéf labouristů. Podobný názor vyjádřili také severoirští unionisté, kteří udržují vládu Mayové při životě.

Mayová ještě ve středu požádala Corbyna o podporu v osobním dopise. Červnové hlasování v něm označila za „poslední šanci zajistit brexit“. Podle Corbyna však Mayová nadále nemá autoritu k prosazení brexitu. Jediné řešení vidí v předčasných volbách.

Gove: O dalším hlasování budeme přemýšlet

Ministr životního prostředí Michael Gove v rozhovoru s BBC třikrát odmítl potvrdit, že ke čtvrtému hlasování o brexitové dohodě začátkem příštího měsíce dojde. Vláda o tom prý bude v následujících dnech „přemýšlet“.

„Tato země má na výběr tři možnosti. Můžeme buď opustit Evropskou unii bez dohody, zůstat v evropské osmadvacítce, nebo můžeme odejít s dohodou. Nejlepší možností je spořádaný odchod a doufám, že to lidé vezmou v úvahu návrh premiérky, jak odejít z Evropské unie,“ zdůraznil ministr. Mayová ale během interpelací trvala na tom, že o smlouvě nechá hlasovat znovu.