Mayová nabídla poslancům hlasování o druhém referendu o brexitu

Britská vláda podle premiérky Theresy Mayové zahrne do zákona o odchodu z Evropské unie i požadavek, aby poslanci měli možnost hlasovat o konání druhého referenda. To by případně mělo schvalovat novou brexitovou dohodu v její konkrétní podobě. Mayová to řekla v projevu o dalším postupu v otázce brexitu. V něm také nabídla opozičním poslancům ústupky v oblastech ochrany práv zaměstnanců a životního prostředí. Labouristé však podle svého šéfa Jeremyho Corbyna dohodu stejně nepodpoří, trvají na celní unii s EU.

Plán brexitu z pera týmu premiérky Mayové už odsouhlasila britská vláda, píše BBC. Ta ho předloží k hlasování v parlamentu na začátku června. Bude mít podobu speciálního zákona, který dohodu včleňuje do britského práva.

Nejprve poslanci dostanou šanci hlasovat o tom, zda se má uskutečnit druhé referendum. Pokud budou souhlasit, apelovala Mayová, aby následně souhlasili i s novou brexitovou dohodou. Pokud by ji zamítli, nemohlo by se lidové hlasování uskutečnit, protože by nebylo, o čem hlasovat.

Poslanci by podle šéfky vlády měli mít možnost hlasovat také o tom, zda Británie zůstane s EU v celní unii. Dohoda zatím obsahuje dočasné setrvání Spojeného království v celní unii s EU do příštích parlamentních voleb v zemi. 

Plán vyvolává spíš odpor

Mayová přišla i s ústupky levicové opozici. Zavazuje se, že opatření na ochranu práv zaměstnanců či životního prostředí se po vystoupení z EU nezměkčí. Šéf labouristů Jeremy Corbyn však už sdělil, že ústupky nestačí a jeho strana dohodu nepodpoří. Nový plán podle něj nereaguje na jejich zásadní požadavky. Zdůraznil, že Mayová nezměnila stanovisko, pokud jde o přechod do trvalé celní unie s EU po brexitu a nabízí pouze dočasné opatření.

Vláda se v dohodě také právně zavazuje, že ukončí přechodná období týkající se Severního Irska do prosince 2020, aby se nespustila takzvaná irská pojistka. Nová dohoda zamezí jakémukoliv oddělení Severního Irska z jednotného celního prostoru Spojeného království. 

To je ústupek severoirské Demokratické unionistické straně (DUP), o jejíž poslance se většina vlády opírá. Lídr poslaneckého klubu DUP v britském parlamentu Nigel Dodds v reakci uvedl, že na zásadních nedostatcích brexitové dohody premiérčina strategie nic nemění.

Mayová ohlášením nového plánu na realizaci brexitu podle prvních reakcí politiků navíc získala další odpůrce v řadách spolustraníků. Například konzervativní poslanec Simon Clarke napsal, že sice hlasoval pro třetí verzi dohody o brexitu, pro novou však hlas nezvedne. Brzy se přidali další představitelé vládní strany a podle webu BuzzFeed News počet rebelů výrazně vzrostl. Podpory se Mayová dočkala pouze od členů své vlády.

Odchod Spojeného království z Evropské unie se nyní odkládá do konce října. Dohodu, kterou Mayová s EU vyjednala, zamítl parlament v Londýně. Ukázalo se, že žádný návrh dalšího postupu nemá ve sněmovně většinovou podporu. Vládní konzervativci se proto už podruhé pokoušejí o ústupky a dohodu s opozičními labouristy.