Návrat na výsluní? Farageovu stranu chce volit víc Britů než konzervativce a labouristy dohromady

Britské uskupení Strana pro brexit Nigela Farage by v květnových volbách do Evropského parlamentu mohla získat více hlasů než vládní konzervativci a opoziční labouristé dohromady. Pro novou stranu by hlasovalo 34 procent voličů, ukázal průzkum zveřejněný televizí Sky News. Farage už v minulosti v eurovolbách bodoval se Stranou nezávislosti Spojeného království.

Farage byl před referendem v roce 2016 jednou z hlavních tváří tábora zastánců odchodu své země z Unie. Jeho nová Strana pro brexit, která zahájila činnost letos v lednu, se už v prvních průzkumech objevovala v popředí. Oproti předchozímu průzkumu se preference strany zvýšily o dalších šest procentních bodů.

Podle nového průzkumu by se v současnosti na druhé místo probojovali opoziční labouristé (21 procent), zatímco třetí místo by obsadili liberálové (12 procent). Až čtvrtá pozice patří vládním konzervativcům premiérky Theresy Mayové (11 procent), která dosud nedokázala prosadit ve Velké Británii svou rozvodovou smlouvu s EU.

Konzervativci přišli o důležitého sponzora

List Financial Times v pátek upozornil, že konzervativce opustil jeden z jejich nejvýznamnějších sponzorů, který před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu věnoval dar nové Straně pro brexit.

Poslední eurovolby v Británii před čtyřmi lety vyhrál právě Farage, tehdy se Stranou nezávislosti Spojeného království (UKIP), která obsadila v europarlamentu 24 míst. Farage v čele UKIP skončil po vyhraném referendu o brexitu v roce 2016 s tím, že jeho cíl byl splněn.

Británie má v 751členném Evropském parlamentu 73 zástupců. Dokud zůstává členem EU, musí tam své poslance mít, jinak by porušovala unijní právo. Po dvou odkladech se termín odchodu Spojeného království z Evropské unie posunul z konce března na konec října.

Mayová se po nezdarech s brexitovou dohodou v britském parlamentu snaží dojednat kompromis s labouristy, řešení je ale zatím nedohlednu. Třeba bývalý ministr obrany Gavin Williamson je přesvědčen, že rozhovory jsou zásadní chybou a jsou odsouzené k nezdaru. Šéf labouristů má jediný cíl, a to nové parlamentní volby, míní exministr.

Éra Mayové se zřejmě chýlí ke konci

Mayová by měla příští týden na setkání s konzervativními poslanci oznámit datum své rezignace, sdělil BBC Graham Brady, předseda takzvaného Výboru 1922, který sdružuje většinu poslanců Konzervativní strany. Konzervativní poslanci podle Bradyho premiérku vyzvali, aby do své politické budoucnosti „vnesla jasno“.

Šéf Výboru 1922 soudí, že Mayová dosud váhala s oznámením data rezignace v obavě, že by to mohlo ovlivnit případné budoucí nové hlasování o brexitu. „Mohlo by být méně pravděpodobné, že bude dosaženo parlamentní většiny pro odchod z EU,“ upozornil Brady.