Situace na Srí Lance se dramatizuje. Výtržníci ničí mešity a obchody, dav zlynčoval muslimského obchodníka

Srí Lanka čelí po útocích vlně násilí, která cílí na muslimské obyvatele (zdroj: ČT24)

Srílanští policisté se střetli s výtržníky z řad etnických Sinhálců, kteří útočí na muslimy. Při nepokojích zemřel první člověk. Jedná se o zatím největší vlnu násilí ze strany buddhistů vůči muslimské menšině po velikonočních teroristických útocích, při nichž zemřelo 250 lidí. Vláda nařídila dočasné zablokování sociálních sítí, v celé zemi bude platit už druhou noc zákaz vycházení.

Útočníci se při svém tažení zaměřovali na obydlí muslimů, mešity, automobily, obchody a podniky vlastněné muslimy. Nejhorší situace je v některých čtvrtích metropole Kolombo a na severozápadě země – ve městech Kiniyama a Hettipola.

„Jsou tady stovky výtržníků… Zapalují mešity a rozbili výlohy a zařízení mnoha obchodů patřících muslimům,“ řekl agentuře Reuters telefonicky jeden z obyvatel oblasti Kottapitija.

„Přišli s mačetou a pokusili se mě napadnout. Asi patnáct lidí přijelo ve třech nebo čtyřech automobilech. Vyhrožovali, že mě zabijí. Utekl jsem zadními dvěmi. Stejná skupina napadla i bratrův obchod s potravinami,“ prohlásil obchodník Nashir Mohamed.

Srí Lanka se po útocích potýká s násilím proti muslimům
Zdroj: Reuters/Dinuka Liyanawatte

V okrese Puttalam jeden muž zemřel v nemocnici poté, co dav zaútočil na jeho podnik a zlynčoval ho. „Napadli ho bodnými a sečnými zbraněmi v jeho truhlářské dílně,“ sdělil AFP policista s tím, že jde o první oběť nepokojů.

Desítky zatčených

Nepokoje pokračují už od víkendu. Policie musela místy nasadit slzný plyn a střílet do vzduchu. Zatčeno bylo šedesát osob včetně lídra krajně pravicové buddhistické skupiny. „Udělili jsme všechny nezbytné pravomoci bezpečnostním silám. Žádám o plnou spolupráci s armádou a policií, aby byl ochráněn mír,“ oznámil srílanský premiér Ranil Wickremesinghe. 

Násilnosti spustil spor na Facebooku

Srílanská vláda nechala zablokovat některá sociální média a komunikační aplikace, jako je Facebook a WhatsApp. Kvůli hádce, která začala na Facebooku, byl ve městě Čilav na západním pobřeží v neděli zbit jeden muž a několik desítek lidí házelo kameny na mešity a obchody, které vlastní muslimové.

Policie již zadržela autora příspěvku, který zněl „Jednoho dne toho budete litovat“. Zatkla rovněž skupinu, jež v Čilavu napadala obchody. „Nedovolíme, aby byla tato země uvržena do anarchie lidmi, kteří svoji sílu používají proti neozbrojeným nevinným civilistům,“ prohlásil velitel policie Chandana Wickramaratne.

V zemi platil přes celou noc zákaz vycházení, který byl prodloužen zatím do středy, informuje BBC. Organizace OSN v souvislosti s vlnou násilí vyzvala srílanské úřady, aby „zajistily, že situace nebude eskalovat“. Pachatelé a iniciátoři násilí musí být v této kritické fázi pohnáni k odpovědnosti, aby byl zachován mír, zdůraznila OSN.

O Velikonocích zaútočilo na Srí Lance sedm sebevražedných atentátníků na dva katolické a jeden protestantský kostel a tři luxusní hotely. K zodpovědnosti za útok se přihlásil Islámský stát, uskutečnila ho místní skupina radikalizovaných muslimů.

Srí Lanka je převážně buddhistická země; muslimové tvoří asi deset procent a křesťané zhruba 7,5 procenta z 22 milionů obyvatel země.