Útoky na tři kostely, ubytovnu, tři hotely a skupinu policistů nepřežilo téměř tři sta lidí

Nejméně 290 lidí zemřelo při sérii výbuchů na Srí Lance, dalších asi 500 lidí je zraněno. Počet obětí však zřejmě není konečný. Terčem útoků byly křesťanské kostely, hotely i další místa. Většinu útoků spáchali sebevražední atentátníci. Podle srílanské televize je mezi mrtvými 36 cizinců, podle českého velvyslance zřejmě žádní Češi. V souvislosti s útoky bylo zatčeno zatím třináct podezřelých. Srílanská vláda vyhlásila zákaz vycházení a nechala v zemi zablokovat sociální sítě.

On-line přenos

Série útoků na Srí Lance

  • 23:04

    Vážení čtenáři, on-line přenos z dění na Srí Lance končí. Situaci po útocích budeme dál sledovat. Děkujeme za pozornost.

  • 22:52

    Svíčky na památku obětí útoků na Srí Lance v pákistánském Karáčí.

    Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 22:19

    Českých turistů na Srí Lance se útoky nijak nedotkly, protože pobývají v jiných letoviscích. Tuzemské cestovní kanceláře proto nechystají žádná mimořádná opatření, jako je třeba rušení pobytů.

Prvních šest výbuchů se odehrálo v rychlém sledu během zhruba půl hodiny. Terčem byly tři křesťanské kostely a tři luxusní hotely. Dva následující útoky mířily na ubytovnu a policisty. S výjimkou jednoho incidentu, ke kterému došlo na východě ostrova, se všechny staly v hlavním městě Kolombu a jeho okolí.

Výbuchy zasáhly dva katolické a jeden evangelický kostel ráno, kdy byly plné věřících, kteří přišli na mši o Velikonoční neděli. V kostele svatého Šebestiána ve městě Negombo, severně od metropole, zemřelo podle agentury Reuters přes padesát lidí. Dostupné záběry ukazují těla obětí na zemi, krev na lavicích a zničenou střechu. Většina obyvatel Negomba se hlásí ke katolické víře.

Srí Lanka zažila nejhorší teroristický útok ve své historii (zdroj: ČT24)

Další útok směřoval na kostel svatého Antonína na severu Kolomba. Pětadvacet lidí pak zemřelo při výbuchu v evangelickém kostele ve městě Batticaloa na východě ostrova. K dalším explozím došlo ve třech pětihvězdičkových hotelech v Kolombu: Šangri La (Shangri-La), Kingsbury a Cinnamon Grand.

Cíle útoků v Kolombu
Zdroj: ČT24

Po poledni pak sedmý výbuch na jižním okraji Kolomba zabil dva lidi a při osmém útoku sebevražedný atentátník připravil o život tři policisty. Nemocnice jsou plné zraněných, úřady povolaly zdravotníky, kteří nebyli ve službě, a žádají občany o darování krve. Podle náměstka ministra obrany Ruvana Vidžavardeneho většinu útoků spáchali sebevražední atentátníci.

V souvislosti s útoky na kostely a hotely zatkla policie třináct podezřelých. Premiér Srí Lanky Ranil Wickremesinghe novinářům při oznámení osmi zadržených řekl, že všichni jsou Srílančané. Vyšetřovatelé ale prověřují, zda neměli kontakty do zahraničí. K informacím z médií, že úřady dostaly 10 dní předem varování o možných útocích na „prominentní kostely“, premiér řekl, že on tyto informace předem neměl. Uvedl, že se musí vyšetřit, proč bezpečnostní složky nepřijaly preventivní opatření.

Mezi oběťmi je asi třicet cizinců, Češi zřejmě žádní

K útokům došlo na místech, která kromě místních navštěvují i turisté. Podle dostupných informací je mezi oběťmi asi třicet cizinců, uváděné počty se ale různí. Žádní Češi podle ministerstva zahraničí mezi mrtvými nebo zraněnými zřejmě nejsou.

„Velvyslanectví v Dillí ani honorární konzulát v Kolombu nedisponují informací, že by nějaký český občan byl teroristickými útoky zasažen. Podle některých informací ale některá těla nebyla identifikována, z letmého pohledu je zřejmé, že by se mohlo jednat o cizince, takže bilance není úplně konečná,“ uvedl odpoledne v ČT Milan Hovorka, český velvyslanec v indickém Dillí, do jehož gesce spadá i Srí Lanka.

Následky výbuchu v kostele svatého Antonína
Zdroj: Reuters

Čechů, kteří jsou na Srí Lance a registrovali se do systému Drozd (Dobrovolná registrace občanů ČR při cestách do zahraničí), je podle Hovorky téměř sto. Ministerstvo zahraničí jim hned ráno rozeslalo SMS zprávy a vyzvalo je, aby potvrdili, zda jsou v pořádku. Kontaktovalo  také české cestovní kanceláře. Pokud by Češi potřebovali pomoc na místě, mohou se obrátit na honorárního konzula v Kolombu (telefonní číslo +94 115 559 083).

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže jsou turisté cestující s kancelářemi v bezpečí. V zemi je podle jeho odhadů 300 až 400 Čechů, ať už samostatně, nebo s cestovními kancelářemi.

Vojáci před kostelem svatého Antonína v Kolombu
Zdroj: Reuters/Dinuka Liyanawatte

Podle srílanského ministerstva zahraničí jsou mezi zahraničními oběťmi tři Indové, dva Turci, jeden Portugalec, tři Britové a tři osoby, které měly zároveň britské a americké občanství. Jednu oběť z Nizozemska potvrdil na svém Twitteru nizozemský ministr zahraničí Stef Blok, jeden mrtvý pocházel podle agentury Reuters z Číny. Podle BBC jsou mezi oběťmi také tři Dánové. Srílanské ministerstvo zahraničí uvedlo, že v nemocnicích je 19 zraněných cizinců.

Velvyslanec Hovorka uvedl, že bezpečnostní situace na Srí Lance byla v poslední době uspokojivá a možným útokům nic nenasvědčovalo. Pro turisty byl ostrov v posledních letech relativně bezpečný. Zemí zmítala 26 let občanská válka, která skončila až v roce 2009 vítězstvím srílanských vládních vojsk. Napětí mezi většinovými Sinhálci (převážně buddhisty) a menšinovými Tamily (převážně hinduisty, menšinu tvoří muslimové a křesťané) však přetrvává.

Vláda vyhlásila zákaz vycházení

Vláda vyhlásila zákaz vycházení, který měl být podle původních zpráv dvanáctihodinový, ale byl prodloužen až do odvolání. Nechala v zemi rovněž zablokovat hlavní sociální sítě. Podle velvyslance Hovorky proto, aby se nešířily spekulace a nedošlo k vyhrocení situace. Podle Čecha žijícího na Srí Lance Pavla Valacha místní média o útocích zpočátku rozsáhle informovala, poté ale bylo vyhlášeno na zprávy embargo, aby nevznikla panika.

Situace po výbuchu u kostela svatého Antonína v Kolombu
Zdroj: ČTK/AP/Eranga Jayawardena
Mezinárodní letiště je otevřené, odbavuje jak letadla na odletu, tak zároveň přijímá lety včetně mezinárodních. Turistům, kteří odlétají, doporučujeme, aby se dostavili na letiště co nejdříve, byli trpěliví, absolvovali všechny prohlídky – a to s pevným přesvědčením, že to je bezpečná cesta, jak se dostat domů.
Milan Hovorka
český velvyslanec v Dillí

Přerušena je domácí letecká doprava, mezinárodní letiště zůstává v provozu. Na tratě nebudou smět vyjet poštovní vlaky. Univerzity zůstanou uzavřeny do odvolání, v pondělí a v úterý mají být zavřeny všechny školy. 

„Krátce předtím, než byl vyhlášen zákaz vycházení, tak jsme jeli na letiště. Při cestě zpátky už byly zavřené všechny obchody, ulice byly prázdné, nepotkali byste na nich člověka. Když někdo zákaz poruší, může být potrestán,“ popsal ze Srí Lanky ve speciálním vysílání ČT24 Roman Helcl, který západně od města Negombo provozuje hotel.

Srílanský premiér svolal bezpečnostní radu, policie zastavila na příkaz generálního policejního inspektora vydávání propustek personálu. Prezident vyzval veřejnost, aby zachovala klid. Vydal bezpečnostním složkám příkaz útoky vyšetřit a potrestat viníky. K „nemilosrdnému potrestání“ vyzval i arcibiskup z Kolomba kardinál Randžit, který zrušil všechny nedělní velikonoční bohoslužby v metropoli.

Krvavé útoky na Srí Lance odsoudila řada čelných světových politiků včetně šéfa Evropské komise, britské premiérky a představitelů Pákistánu a Indie. Za šílené, nesmyslné a podlé označili útoky i čeští politici.