Barbarské, podlé, odporné, šílené. Světoví i čeští politici odsuzují útoky na Srí Lance

Krvavé útoky na kostely a hotely na Srí Lance odsoudila řada čelných světových politiků včetně šéfa Evropské komise, britské premiérky a představitelů Pákistánu a Indie. Za šílené, nesmyslné a podlé označili útoky i čeští politici. Podle dosavadních informací zemřelo nejméně 290 lidí. Podle českého velvyslance v Dillí mezi oběťmi Češi zřejmě nejsou.

„Byla to hrůza a smutek, když jsem slyšel, že bombové útoky na Srí Lance stály životy tolik lidí. Upřímnou soustrast rodinám obětí, které se sešly k modlitbám nebo přijely navštívit tuto krásnou zemi,“ uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.  

Šéf Evropské rady Donald Tusk řekl, že jeho myšlenky jsou s rodinami lidí zabitých při útocích i těmi, kteří ještě stále bojují o život.

„Násilí proti kostelům a hotelům je opravdu děsivé,“ napsala britská premiéra Theresa Mayová. „Musíme stát při sobě, abychom zajistili, že nikdo nebude muset mít strach praktikovat svou víru,“ zdůraznila.

Srílanskému prezidentovi kondoloval i německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Napsal, že Německo stojí na straně Srí Lanky „v odhodlání postavit se proti nelidskému teroru“. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové zdůraznil, že „terorismus, náboženská nenávist a netolerance nesmějí zvítězit“.

Americký prezident Donald Trump vyjádřil jménem Spojených států upřímnou soustrast lidem na Srí Lance a vzkázal: „Jsme připraveni vám pomoci!“ Uvedl, že bylo zabito „138 milionů“ lidí. Když ho čtenáři na chybu upozornili, zprávu smazal a později napsal novou.

Ruský prezident Vladimir Putin v telegramu srílanské hlavě státu napsal, že Rusko bylo a nadále zůstává „spolehlivým partnerem v boji proti mezinárodnímu terorismu“. Vyjádřil zároveň očekávání, že „vykonavatelé a objednavatelé tak krutého a cynického zločinu, spáchaného při vyvrcholení velikonočních oslav, budou potrestáni“.

„Ostře odsuzuji hrůzné výbuchy na Srí Lance. V našem regionu není místa pro takové barbarství. Indie je solidární s lidem Srí Lanky. V duchu jsem s rodinami pozůstalých a modlím se za zraněné,“ napsal na Twitteru indický premiér Naréndra Módí. Stejně rozhodně odsuzující stanovisko zaujal i prezident Rám Náth Kóvind, podle kterého „takovéto nesmyslné násilí namířené proti nevinným lidem nemá místo v civilizované společnosti“.

Podobná odsouzení a projevy účasti dala najevo řada dalších státníků, například rakouský kancléř Sebastian Kurz, pákistánský premiér Imrán Chán, afghánský prezident Ašraf Ghaní či turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Útoky odsoudil ve svém poselství Městu a světu také papež František.

Soustrast vyjadřují i čeští politici

Prezident Miloš Zeman vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech útoků a řekl, že myslí na zraněné. Útoky označil za zrůdnost.

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil zprávy za neuvěřitelné. Podobně jako další politici poukázal na to, že se odehrály během křesťanských svátků. „Šílené a naprosto neakceptovatelné! I když jen na dálku, upřímnou soustrast všem, kteří přišli o někoho blízkého,“ uvedl.

Místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) prohlásil, že Česko je připraveno pomoci. „S hrůzou jsem si přečetl zprávy o nesmyslných útocích na Srí Lance. Upřímnou soustrast blízkým obětí. Jsme připraveni pomoci srílanské straně, pokud nás požádá o spolupráci.“

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) odsoudil útoky na nevinné, poukázal na to, že se odehrály o Velikonoční neděli, která je největším křesťanským svátkem. „Vyjadřuji soustrast pozůstalým a zraněným přeji brzké uzdravení. Českým občanům jsme k dispozici prostřednictvím naší ambasády v Dillí a honorárního konzulátu v Kolombu,“ uvedl.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný uvedl, že je z útoků zděšen. „Velikonoční poselství je o síle naděje a pokoje, NE o smrti a násilí! Modlím se za všechny zasažené, za jejich blízké,“ napsal na Twitteru. Jeho stranický kolega Marian Jurečka útoky označil za barbarské. „Bohužel ve světě jsou v posledních letech křesťané nejvíce pronásledovanou skupinou,“ doplnil.

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil poznamenal, že ‏Srí Lanku zasáhly barbarské útoky teroristů. „Prosím, mysleme na ty, kteří dnes zahynuli, a na jejich blízké,“ vzkázal.

Podle předsedy ODS Petra Fialy jsou útoky na kostely a hotely v době křesťanských svátků „podlým a odporným projevem zla terorismu“. Dodal, že se modlí za nevinné oběti a jejich blízké.

Senátor Pavel Fischer‏ podotkl, že náboženská nenávist a fanatismus jsou tvrdou realitou dnešního světa. „Investovat do modernizace našich ozbrojených sil fakt není žádný luxus,“ podotkl.

K útokům se vyjádřili i církevní představitelé. „I tváří v tvář šílenému útoku proti sestrám a bratřím na Srí Lance věřím a vyznávám, že nepřátelství a nenávist nemají v tomto světě poslední slovo!“ reagoval plzeňský biskup Tomáš Holub.