TÉMA

Kolombo

Srílanský prezident po úprku ze země poslal svou rezignaci

Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa poslal svůj rezignační dopis předsedovi parlamentu, informovala agentura Reuters. Udělal to ze Singapuru, kam se uchýlil po odjezdu ze země, nejprve prostřednictvím elektronické pošty. Později kancelář šéfa parlamentu potvrdila převzetí originálu, který byl ze Singapuru dopraven letecky. V Kolombu po zprávě o rezignaci hlavy státu začaly v okolí prezidentské kanceláře oslavy přes oficiálně stále platný zákaz vycházení, uvádí Reuters.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 18:52|

Srí Lanka vyhlásila výjimečný stav, prezident uprchl na Maledivy

Srí Lanka, kterou již několik dní otřásají bouřlivé protivládní protesty, ve středu vyhlásila výjimečný stav a kvůli nepokojům zavádí zákaz vycházení do čtvrtečního rána. Současné vedení země považuje opatření za nezbytné pro zachování veřejného pořádku, informuje BBC. Prezident Gotabaja Radžapaksa, který slíbil, že ve středu odešle rezignační dopis, brzy ráno místního času zemi opustil ve vojenském letadle v doprovodu manželky a ochranky. Podle agentur míří přes Maledivy do Singapuru. Dle šéfa parlamentu převedl své pravomoci do rukou premiéra Ranila Vikremesinghy. Rezignační dopis prezidenta se očekává před půlnocí.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 20:07|

Srílanská opozice bude jednat o vládě, demonstranti zůstávají v prezidentské rezidenci

Zástupci opozičních stran se chystají na Srí Lance jednat o sestavení nové vlády. Premiér i prezident nabídli při sobotních bouřlivých protestech rezignaci. Demonstranti vtrhli do rezidence prezidenta Gotabaji Radžapaksy a zapálili sídlo předsedy vlády Ranila Vikremesingheho. Srílančané protestují proti hluboké ekonomické krizi, z níž viní vládu.
10. 7. 2022|

Prezident Srí Lanky rezignuje. Do jeho rezidence vtrhli demonstranti, poté zapálili sídlo premiéra

Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa souhlasil, že ve středu rezignuje. Podle agentury AP to oznámil předseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena. Oznámení o rezignaci hlavy státu přišlo několik hodin poté, co tisíce rozhněvaných demonstrantů vtrhly do prezidentovy rezidence a později také do sídla premiéra, které zapálily. Předseda vlády Ranil Vikremesinghe již odpoledne informoval, že je ochoten rezignovat, jak požadují lídři parlamentních stran, aby otevřel cestu k vytvoření široké koalice. Podle českého ministerstva zahraničí je na Srí Lance 49 Čechů, kteří ale pobývají v letoviscích stranou nepokojů.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 18:51|

Srí Lanka se chce vyhnout bankrotu, pozastavila splácení zahraničního dluhu

Srí Lanka v úterý dočasně pozastavila splácení zahraničního dluhu, aby se vyhnula tvrdému bankrotu. Informovala o tom agentura Reuters. Guvernér centrální banky uvedl, že ostrovní země potřebuje devizové rezervy na dovoz základních položek, například pohonných hmot. Srí Lanka má příští týden zahájit rozhovory s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o úvěrovém programu.
12. 4. 2022|

Srílančané se bojí návratu teroru, média píší o krvavé neděli

Nedělní teroristické útoky na Srí Lance, při nichž zemřelo přes dvě stě lidí, oživily u mnoha místních obyvatel noční můry hrůz občanské války. Ta skončila před deseti lety a nikdo nečekal, že se teror na tento turisty oblíbený ostrov vrátí. Některá média označují události na Srí Lance jako „krvavou neděli“.
21. 4. 2019Aktualizováno23. 4. 2019, 08:11|

Útoky na Srí Lance spáchali místní islamisté, úřady o hrozbě věděly, řekl mluvčí vlády

Nedělní útoky na Srí Lance spáchala místní islamistická skupina a úřady zjišťují, zda je napojena na skupiny v zahraničí, řekl mluvčí vlády. Dodal, že úřady měly informace o chystaných atentátech už od 4. dubna, ale k premiérovi se tato zpráva nedostala, protože obrana spadá pod prezidenta. V zemi začal o půlnoci místního času  platit výjimečný stav, který rozšířil pravomoci policie a armády. Zadrženo je zatím 24 podezřelých. Při útocích zemřelo 290 lidí včetně 39 cizinců, kolem 500 jich je zraněno.
22. 4. 2019Aktualizováno22. 4. 2019, 16:36|

Útoky na tři kostely, ubytovnu, tři hotely a skupinu policistů nepřežilo téměř tři sta lidí

Nejméně 290 lidí zemřelo při sérii výbuchů na Srí Lance, dalších asi 500 lidí je zraněno. Počet obětí však zřejmě není konečný. Terčem útoků byly křesťanské kostely, hotely i další místa. Většinu útoků spáchali sebevražední atentátníci. Podle srílanské televize je mezi mrtvými 36 cizinců, podle českého velvyslance zřejmě žádní Češi. V souvislosti s útoky bylo zatčeno zatím třináct podezřelých. Srílanská vláda vyhlásila zákaz vycházení a nechala v zemi zablokovat sociální sítě.
21. 4. 2019Aktualizováno21. 4. 2019, 21:10|

Barbarské, podlé, odporné, šílené. Světoví i čeští politici odsuzují útoky na Srí Lance

Krvavé útoky na kostely a hotely na Srí Lance odsoudila řada čelných světových politiků včetně šéfa Evropské komise, britské premiérky a představitelů Pákistánu a Indie. Za šílené, nesmyslné a podlé označili útoky i čeští politici. Podle dosavadních informací zemřelo nejméně 290 lidí. Podle českého velvyslance v Dillí mezi oběťmi Češi zřejmě nejsou.
21. 4. 2019Aktualizováno21. 4. 2019, 13:03|