Prezident Srí Lanky rezignuje. Do jeho rezidence vtrhli demonstranti, poté zapálili sídlo premiéra

Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa souhlasil, že ve středu rezignuje. Podle agentury AP to oznámil předseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena. Oznámení o rezignaci hlavy státu přišlo několik hodin poté, co tisíce rozhněvaných demonstrantů vtrhly do prezidentovy rezidence a později také do sídla premiéra, které zapálily. Předseda vlády Ranil Vikremesinghe již odpoledne informoval, že je ochoten rezignovat, jak požadují lídři parlamentních stran, aby otevřel cestu k vytvoření široké koalice. Podle českého ministerstva zahraničí je na Srí Lance 49 Čechů, kteří ale pobývají v letoviscích stranou nepokojů.

Mohutné protesty na Srí Lance míří proti nejhorší ekonomické krizi, jaká zemi postihla za posledních sedm desetiletí. Do srílanské metropole přicestovali protestující z celé země a během demonstrací požadovali prezidentovu rezignaci. Dorazili v autech, v autobusech a podle některých zdrojů několik demonstrantů převzalo dokonce i řízení vlaků, aby je dovezli právě do Kolomba.

Nejméně třicet lidí bylo zraněno

Protestující následně zaplavili vládní čtvrť a vykřikovali hesla proti prezidentu Radžapaksovi. Podařilo se jim překonat policejní zábrany a dostali se až do prezidentského sídla. Jen pár minut poté, co prezident ze své rezidence uprchl. Policisté vypálili několik střel do vzduchu, zabránit davu proniknout do budovy se jim ale nepodařilo. Na Twitteru se objevily záběry, kde bylo vidět davy lidí mířící do přísně střeženého prezidentského paláce.

Při potyčkách ve vládní čtvrti utrpělo zranění nejméně 34 lidí, včetně dvou policistů. Dva ze zraněných jsou v kritickém stavu, uvedla agentura AP s odvoláním na nemocniční zdroje.

Demonstranti zapálili soukromé sídlo premiéra

Srílanský premiér Vikremesinghe odpoledne v prohlášení oznámil, že odstoupí, až se všechny strany dohodnou na nové vládě. „Máme krizi s pohonnými hmotami, nedostatek potravin, přijede sem šéf Světového potravinového programu a musíme projednat několik záležitostí s Mezinárodním měnovým fondem. Proto pokud tato vláda odstoupí, měla by být vytvořena jiná vláda,“ uvedl. 

Několik hodin poté, co premiér vyjádřil ochotu rezignovat, vtrhl dav demonstrantů do jeho soukromého sídla v Kolombu, které zapálil. Zda byl předseda vlády uvnitř budovy, není jasné.

Opoziční zákonodárce Rauff Hakím ještě před premiérovým vyjádřením napsal na Twitteru, že se lídři parlamentních stran sešli a rozhodli se vyzvat prezidenta i premiéra k rezignaci. Podle Hakíma panuje shoda na tom, že by se prozatímním prezidentem měl stát předseda parlamentu.

Prezident přislíbil rezignaci

Předseda parlamentu Abejvardena ve večerním televizním projevu oznámil, že prezidenta informoval o rozhodnutí lídrů parlamentních stran vyzvat jej k rezignaci. Prezident podle Abejvardeny souhlasil, že post opustí ve středu, aby umožnil pokojné předání moci.

Prezidentův starší bratr rezignoval na funkci premiéra v květnu po násilných protestech, zatímco tři další Radžapaksovi příbuzní opustili své vládní posty již dříve. Vikremesinghe nastoupil do funkce v květnu, aby pomohl zemi vyvést z krize. Prezident se mezitím udržel u moci navzdory sílícím výzvám, aby odstoupil.

Na Srí Lance je 49 Čechů

Systém DROZD podle české diplomacie registruje na Srí Lance 49 Čechů, kterým Černínský palác zaslal upozornění na aktuální situaci. „Většina našich spoluobčanů je v letoviscích, která jsou stranou nepokojů. Náš zastupitelský úřad v Dillí situaci monitoruje, zatím se na naše kolegy neobrátil žádný český občan. Situaci ale samozřejmě sledujeme,“ sdělila vedoucí tiskového oddělení Mariana Wernerová.

Doplnila, že pro cestování na Srí Lanku stále platí dřívější varování ministerstva, které už dříve upozornilo na komplikace související s ekonomickou krizí v zemi. Může se jednat o nedostatek pohonných hmot, omezení stravovacích služeb v důsledku nedostatku plynových lahví používaných v restauracích a častější výpadky elektřiny. Ministerstvo důrazně doporučuje vyhýbat se demonstracím.

Kvůli sílícím protestům vyhlásila policie ve srílanském hlavním městě Kolombu zákaz vycházení. Ten začal platit od páteční deváté hodiny večerní místního času.  

Policie demonstranty rozháněla vodními děly

V pátek do ulic vyšli studenti, které policie rozháněla vodními děly a slzným plynem. V sobotu se k protestům mají přidat během velké demonstrace mimo jiné zaměstnanci ve zdravotnictví, duchovní, odboráři a stoupenci opozice.

Ostrovní země, kde žije 22 milionů obyvatel, se potýká s nedostatkem deviz, kvůli kterému má problém zaplatit za nezbytně nutný dovoz paliv, potravin a léků. Lidé se už celé měsíce musí potýkat s rostoucí inflací a výpadky energie. Kvůli nedostatku pohonných hmot omezila vláda jejich prodej veřejnosti.

Před sobotní demonstrací byla v Kolombu posílena bezpečnost a rozmístěno asi tři tisíce policistů a příslušníků polovojenských sil. Kolem důležitých veřejných budov policie rozmístila zábrany. Podle úřadu Vysoké komisařky OSN pro lidská práva panují obavy, že by se sobotní protesty mohly zvrhnout v násilí.