Srí Lanka. Na ostrově tisíce drahokamů roste násilí na křesťanech

Srí Lanka je někdy nazývána Ostrovem tisíce drahokamů. Drahé kameny – s čajem a turistickým průmyslem – dodnes patří k hlavním produktům zdejší ekonomiky. Ve světě je však tento stát známý i konfliktem mezi většinovými buddhistickými Sinhálci a menšinou hinduistických Tamilů. Ten přerostl ve čtvrtstoletí trvající občanskou válku, která skončila v roce 2009. Křesťanství se na Srí Lance uchytilo hlavně díky Portugalcům.

Soužití dvou nejpočetnějších etnik na Srí Lance trvá přes dva tisíce let. Jako první dorazili pravděpodobně v šestém století před naším letopočtem z oblasti Bengálského zálivu Sinhálci, Tamilové žijící na severu a východě ostrova přišli z jižní Indie o tři století později. Další část Tamilů, kteří žijí ve střední horské oblasti Srí Lanky (říká se jim i horští nebo indičtí Tamilové), přivezli z Indie v 19. století Britové, aby si zajistili levnou pracovní sílu na čajových a kaučukových plantážích.

Modrý safír ze Srí Lanky
Zdroj: ČTK/AP/Eranga Jayawardena

V moderní historii se tamilsko-sinhálská nesnášenlivost vyhrotila po vyhlášení nezávislosti v roce 1948, kdy sinhálská většina ovládla politickou i vojenskou moc. Prosazování buddhismu, vyhlášení sinhálštiny za jediný oficiální jazyk a zákon o zbavení občanství indických Tamilů napomohly k organizovanému odporu a prvním sinhálsko-tamilským srážkám v roce 1958. I republikánská ústava z roku 1972 přiznala tamilštině jen status pracovního jazyka orgánů místní správy v Severní a Východní provincii.

V roce 1971 vystoupili Tamilové s požadavkem autonomie a o rok později vznikla radikální povstalecká skupina Tamilští noví tygři (TNT), která v roce 1976 změnila název na Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE). Oficiální silou hájící zájmy Tamilů byla zpočátku Tamilská sjednocená osvobozenecká fronta (TULF).

Tamilové začali usilovat buď o autonomii, nebo o vlastní nezávislý stát Ílam. Nespokojenost s umírněnou politikou TULF vedla k tomu, že hlavní silou tamilského odboje se stala TNT, později LTTE, která začala útočit na orgány státní správy i na umírněné Tamily. Tygři žádali jen samostatnost.

K organizovanému ozbrojenému boji za samostatnost přešla LTTE v červenci 1983. Tamilové 23. července 1983 nejprve napadli vojenskou hlídku a následující den si protitamilský pogrom v metropoli Kolombu vyžádal stovky až tisícovky obětí. Občanská válka se rozhořela naplno. Několikrát se již schylovalo k příměří, aby se boje opět rozhořely s ještě větší intenzitou. Válku provázely masakry civilního obyvatelstva.

je ostrovní stát v jihovýchodní Asii v blízkosti Indie. Od Indického poloostrova jej odděluje mělký Palkův průliv o šíři maximálně 80 kilometrů. Ostrov v únoru 1948 vyhlásil nezávislost na Velké Británii a do roku 1972 se Srí Lanka jmenovala Cejlon. Nyní je republikou v rámci britského Společenství. Oficiálním hlavním městem je Šrí Džajavardhanapura Kótté, největším městem je Kolombo, kde žije přes 750 tisíc lidí. Na Srí Lance žije 22 milionů lidí a 70 procent z nich jsou buddhisté. Přes 12 procent občanů jsou hinduisté, necelých deset procent muslimové a 7,6 procenta křesťané.

Kromě velkého počtu civilistů připravily sebevražedné i bombové atentáty o život například státního ministra obrany Randžána Vidžeratna, prezidenta Ranasingha Premadasu nebo indického premiéra Rádžíva Gándhího. Brutalita LTTE vedla k tomu, že organizaci zařadily západní země na seznam teroristických organizací. Fondy na nákup zbraní a na propagandu LTTE zajišťovala tamilská diaspora.

Poprvé jednali představitelé vlády a Tamilů v červenci 1985, mírové snahy ale byly poté několikrát zmařeny opětovným násilím. Ke konci války se schylovalo v roce 2002, kdy vláda a LTTE za zprostředkování Norska uzavřely časově neomezenou dohodu o příměří.

Ve stejném roce se také v Thajsku konalo po sedmi letech první kolo mírových jednání mezi vládou a představiteli LTTE. O rok později ale LTTE jednání pozastavila a poté se organizace rozpadla na dvě křídla. V lednu 2008 kvůli nekončícímu násilí ze strany separatistů od příměří odstoupila i vláda a zahájila proti povstalcům další ofenzivu.

obrázek
Zdroj: ČT24

V lednu 2009 armáda vyhlásila tzv. bezpečnostní zónu v severovýchodní oblasti ostrova, aby umožnila asi čtvrt milionu civilistů opustit území držené tamilskými povstalci a uchýlit se do oblastí pod kontrolou vlády. V květnu 2009 armáda dobyla poslední části severovýchodního pobřeží, které ještě ovládali povstalci. Přitom jen dva roky předtím povstalci ovládali asi 15 tisíc kilometrů čtverečních Srí Lanky.

Srílanský prezident Mahinda Radžapakse následně ohlásil vítězství v občanské válce. Definitivní tečkou války bylo oznámení rebelů ze 17. května, že ukončují boje, a následující den byl na útěku zabit vládními vojsky jejich vůdce Vélupilláí Prabhákaran. Usmiřování ale postupuje jen pomalu a k nepokojům stále dochází. Podle odhadů OSN při válce zahynulo 80 tisíc až 100 tisíc lidí. Z toho bylo 27 639 tamilských ozbrojenců, 23 327 vládních vojáků, 1155 indických vojáků a desetitisíce civilistů.

Tlak na křesťany na ostrově sílí

Podle křesťanské tradice se na Srí Lance poprvé objevilo křesťanství s apoštolem Tomášem, který přišel na ostrov z jižní Indie kolem roku 52. V průběhu jeho působení a v následujících stoletích se na pobřeží díky obchodníkům vytvářely malé komunity křesťanů. Podle serveru cirkev.cz je v záznamech starověkých cestujících na Srí Lance uvedeno, že ve starobylém královském městě Anurádhápura existovala již v pátém století křesťanská kaple používaná perskými obchodníky.

Až s příchodem portugalských misionářů v prvních letech 16. století ale došlo na ostrově k rozsáhlým konverzím k římskokatolické církvi. V dalších letech se na ostrově křesťanství šířilo i díky nizozemským a irským misionářům.

Koupání slonů na Srí Lance
Zdroj: ČTK/AP/Eranga Jayawardena

S ochabováním koloniální vlády začal klesat počet křesťanských věřících až na současných 7,6 procenta obyvatel (asi 1,5 milionu lidí). Nejvíce křesťanů (asi 1,3 milionu) na Srí Lance se hlásí k římskokatolické církvi, zastoupení zde mají i protestanti.

Baštou křesťanů je turistické pobřežní město Negombo, které leží severně od Kolomba a ve kterém se k římskokatolické církvi hlásí 65 procent obyvatel. Městu se tak někdy přezdívá „malý Řím“, protože je plné kostelů.

Podle organizace Hlas mučedníků, která monitoruje případy pronásledování křesťanů ve světě, tyto praktiky na Srí Lance v posledních letech zesílily s nástupem radikálních buddhistických nacionalistických skupin. Při projevech sektářského násilí bylo zničeno nebo poškozeno podle organizace více než 250 církevních budov. Národní evangelický svaz loni zaregistroval 86 incidentů a diskriminačních projevů proti křesťanům na Srí Lance, letos dalších 26.