Po zavražděném starostovi Gdaňska nastoupí Dulkiewiczová. Útočníkovi hrozí doživotí

Gdaňsk má novou starostku (zdroj: ČT24)

Novou starostkou Gdaňska se stane právnička Aleksandra Dulkiewiczová. Podle předběžných výsledků získala přes osmdesát procent hlasů. Ve funkci přes měsíc zastupovala Pawla Adamowicze, který byl v lednu ubodán na charitativní akci.

Adamowicz vedl severopolské přístavní město dvacet let. „Udělali jsme všechno, aby občané v Gdaňsku mohli jít k volbám, které si nikdo z nás nepřál a které se odehrávají za velmi zvláštních – tragických okolností,“ konstatovala Dulkiewiczová.

Nová starostka byla blízkou spolupracovnicí Adamowicze, ve volbách v roce 2018 dokonce vedla jeho volební kampaň. „Po Adamowiczově smrti musíme zajistit, že jeho vize svobodomyslného Gdaňska nezanikne. Můžu říct, koho jsem volil? Paní Dulkiewiczovou, ta na jeho odkaz naváže,“ míní tamní obyvatel.

Dulkiewiczová pochází z Gdaňsku, je právničkou a sama vychovává jedenáctiletou dceru, poznamenala televize TVN 24. Připomněla také, že když Lech Walesa skládal v roce 1990 prezidentský slib, měl na sobě košili ušitou v gdaňském krejčovství prarodičů Dulkiewiczové.

Dulkiewiczovou podporovala opoziční Občanská platforma i předseda Evropské rady Donald Tusk. Politici už jí blahopřáli. „Gratuluji, Olo! Povedeš nádherný Gdaňsk po cestě svého předchůdce,“ uvedl předseda strany Občanská platforma Grzegorz Schetyna.

Proti Dulkiewiczové kandidovali Grzegorz Braun, označovaný v tisku za nacionalistu a xenofoba, a Marek Skiba, těšící se podpoře katolických kruhů. Hlavní politické strany své kandidáty nenominovaly.

Útočník může strávit zbytek života za mřížemi

Adamowicz byl v lednu ubodán během charitativní akce na jednom z gdaňských náměstí. Podezřelého Stefana W. na místě zadržela policie. Muži hrozí doživotí. Z vězení, kde si odpykával 5,5letý trest za bankovní přepadení, byl přitom propuštěn teprve v prosinci.

Před odchodem se podle televize TVN 24 vězeňskému vychovateli přiznal, že si přeje, aby se předseda strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński stal diktátorem. Taky mu vadilo, že v Pomořském vojvodství, kde Gdaňsk leží, vládne Občanská platforma.

Adamowicz patřil k politikům vstřícným vůči sexuálním menšinám i migrantům. Kvůli tomu býval častým terčem tvrdé kritiky ze strany představitelů národně-konzervativní PiS, která v Polsku vládne od roku 2015, i médií blízkých této politické formaci.

Vražda měla podle tisku i politické důsledky: PiS si údajně rozmyslela nápad uspořádat předčasné volby v březnu, protože v nynější atmosféře by nemusely dopadnout takovým vítězstvím, jaké dosud slibovaly průzkumy veřejného mínění.