Vetchý diktátor Buteflika chce vládnout i popáté. Čtyřicetimilionové Alžírsko se bouří

Desetitisíce Alžířanů vyšly do ulic na protest proti záměru současného prezidenta Abdalazíze Butefliky už popáté získat nejvyšší funkci. Demonstranti se shromáždili v Alžíru i v dalších městech. V hlavním městě se snažili policisté rozehnat davy studentů vodními děly, napsala agentura AFP. Navzdory protestům Buteflikův tým odevzdal dokumenty potřebné pro kandidaturu. Zemi s 42 miliony obyvatel vládne od roku 1999 a k moci ho vynesla krvavá občanská válka, která trvala deset let.

Tisíce lidí se shromáždily zejména u univerzitních budov. Jedna z nich se nachází i poblíž sídla ústavní rady, kde se odevzdávají dokumenty potřebné pro kandidaturu na prezidenta. Demonstranti vykřikovali hesla jako Žádný pátý mandát! či Svobodné a demokratické Alžírsko!

Podle alžírských médií bylo v Alžíru uzavřeno metro a rovněž dálnice spojující letiště s centrem města. Důvodem prý byla snaha zabránit studentům, aby se dostali na demonstrace.

Šéf Buteflikova volebního týmu po ohlášení kandidatury zemi zmátl, když přečetl dopis od prezidenta. Ten v něm slibuje, že pokud bude v dubnu znovu zvolen, vyhlásí předčasné prezidentské volby, ve kterých už pošesté nebude kandidovat.

Alžírsko je podle organizace Freedom House nesvobodnou zemí, v níž režim omezuje občanské svobody i politická práva obyvatel. Reportéři bez hranic zařadili zemi na 136. místo ze 180 v žebříčku svobody tisku. Podle Economist intelligence unit v ní vládne autoritářský režim, který je 126. nejhorší ze 167 sledovaných států.

Země je mimořádně bohatá na zemní plyn a ropu, díky čemuž dosahuje HDP v paritě kupní síly na obyvatele podobné úrovně jako třeba v Srbsku nebo v Číně, což je necelá polovina ve srovnání s Českem.

Léčení ve Švýcarsku

Buteflika, jemuž je 82 let, se uchází již o pátý mandát. Jestli bude jeho kandidatura platná, však není jasné. Šéf volební komise totiž uvedl, že kandidáti musí podklady odevzdat osobně, což Buteflika neučinil.

Má také zdravotní problémy a na veřejnosti už nevystupuje. Jeho záměr vyvolal značné pobouření a agentura Reuters v této souvislosti hovoří o největší vlně protivládních demonstrací v Alžírsku od takzvaného arabského jara v roce 2011. Také v pátek ve městech po celé zemi protestovaly desetitisíce lidí. Demonstrace byly nejprve pokojné, později se ale nedaleko prezidentského paláce střetli protestující s policisty.

Jak poznamenala alžírská státní tisková agentura APS, Buteflika nemusel dokumenty potřebné pro svou kandidaturu odevzdat osobně. Kdo ho při tomto aktu zastoupil, není jasné. Podle švýcarských médií pobýval prezident tento týden ve Švýcarsku kvůli blíže neupřesněné lékařské prohlídce.

Prezidentské volby jsou v Alžírsku vypsány na 18. dubna a Buteflika potvrdil teprve nedávno, že v nich bude znovu kandidovat. U moci je od roku 1999. V roce 2013 utrpěl mozkovou příhodu a od té doby se na veřejnosti takřka neobjevuje. Několikrát se léčil v Evropě a přísahu po volbách v roce 2014 skládal z kolečkového křesla.