Po stažení vojáků zůstane v Sýrii 400 Američanů, oznámil Bílý dům

Spojené státy po stažení svých vojsk ze Sýrie ponechají v zemi na určitou dobu „malou mírovou skupinu“ asi čtyř set vojáků. Prezident Donald Trump loni v prosinci nařídil stažení dvou tisíc amerických vojáků ze Sýrie po likvidaci posledních zbytků islamistických jednotek.

„Malá skupina mírových sil v počtu 200 (vojáků) zůstane v Sýrii po určitou dobu,“ uvedla nejprve mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Její prohlášení vydal Bílý dům krátce po Trumpově telefonátu s tureckým prezidentem Reccepem Tayipem Erdoganem. Prezidenti se podle úřední zprávy dohodli, že budou „pokračovat v koordinaci úsilí o vytvoření případné bezpečnostní zóny“.

Později ale agentura Reuters informovala, že USA po stažení svých vojsk ze Sýrie ponechají v zemi jednou tolik vojáků. 

Jak dlouho skupina v Sýrii zůstane ani kde bude umístěna, není známo. Krok by podle agentury Reuters mohl umožnit evropským spojencům USA, aby vyčlenili stovky svých vojáků na vytvoření a kontrolu bezpečnostních zón na severovýchodě Sýrie.

„Je to jasný signál spojencům a členům koalice, že tam do určité míry zůstaneme,“ řekl agentuře nejmenovaný americký činitel. Oznámené rozhodnutí by mohlo Bílému domu zároveň umožnit, aby se vyhnul kritice, že stažení vojáků ze Sýrie bylo unáhlené a mohlo by posílit islamisty.

Rozhodnutí americké administrativy přivítali zástupci arabsko-kurdské milice (SDF), která bojuje ve východní Sýrii proti zbývajícím bojovníkům samozvaného Islámského státu (IS). „Toto rozhodnutí by mohlo přesvědčit některé evropské země, zejména naše partnery z mezinárodní koalice proti terorismu, aby své jednotky ponechaly v regionu,“ uvedl podle agentury Reuters Abdal Karím Umar z SDF.

Evropské státy se podle Reuters zatím zdráhají poskytnout své síly pro operace v Sýrii, pokud nedostanou americké ujištění, že Spojené státy se v regionu budou dál angažovat. Vlivný republikánský senátor Lindsey Graham minulý týden prohlásil, že američtí generálové požádají spojence, aby svými jednotkami přispěli ke stabilizaci oblastí osvobozených od bojovníků organizace Islámský stát.

obrázek
Zdroj: ČT24

Poslední zbytky islamistů bojují u Baghúzu

Milice SDF se v posledních dnech soustřeďuje na vesnici Baghúz, poslední baštu IS v Sýrii. Už přes týden tam v obležení přebývá zhruba tři sta bojovníků IS spolu se stovkami zřejmě jejich rodinných příslušníků. Reuters v pátek s odvoláním na svědka informoval, že z obležené vesnice na hranici s Irákem odjelo velké množství nákladních aut s civilisty. Není ale jasné, zda tam ještě nějací zůstali.

Po ztrátě Baghúzu přijde IS o poslední území, které ovládá. Od roku 2014 přitom postupoval Irákem a Sýrií a na značné části území těchto zemí vyhlásil chalífát. V Iráku byl poražen v roce 2017.