Orbán slíbil lidem peníze. Zavádí v Maďarsku polofeudální stát, okomentoval odborník

Události: Orbán slíbil lidem hospodářský růst (zdroj: ČT24)

Maďarský premiér Viktor Orbán ve výročním projevu o stavu země přislíbil hospodářský růst a ohlásil plán daňových úlev a finanční podpory pro rodiny s dětmi. Informovala o tom agentura Reuters. „V Maďarsku se zavádí novodobý polofeudální stát,“ okomentoval Orbánovu politiku hungarista Evžen Gál.

Orbánova vláda vystupuje tvrdě proti přijímání uprchlíků. Opozici, která proti němu uspořádala demonstraci, nazval maďarský premiér bandou proimigračních politiků řízených americkým finančníkem maďarského původu Georgem Sorosem a unijními byrokraty. Brusel pak označil za pevnost nového internacionalismu a migraci za nástroj tohoto internacionalismu.

Premiér kritizoval i prvního místopředsedu Evropské komise Franse Timmermanse, který byl podle něj Sorosem jmenován hlavou proimigrantských sil, napsala agentura MTI. Timmermans v minulosti jménem komise opakovaně maďarské vládě vytýkal její zásahy do soudnictví, médií či politické soutěže.

Orbán prohlásil, že politika a hospodářská situace jdou vždy ruku v ruce a že úspěch nikdy není dílem náhody. Tvrdil, že když v roce 2010 převzal po socialistické vládě vedení země, byly spotřebovány veškeré rezervy a nad Maďarskem se vznášela hrozba šedivé budoucnosti.

„Maďarsko potřebovalo víc než jen krizovou správu, potřebovalo kompletní obnovu a nový směr,“ řekl premiér. Zdůraznil, že následný hospodářský růst i fakt, že si jeho vláda od roku 2010 drží v parlamentu ústavní většinu, si Maďaři museli tvrdě odpracovat.

Maďarská vláda chce podle Orbána hospodářský růst v příštích letech udržet nejméně dva procentní body nad průměrem Evropské unie, a to i přes očekávané zpomalení světové ekonomiky.

Orbán: Potřebujeme maďarské děti

Orbán rovněž ohlásil sérii daňových a finančních benefitů, které pomohou rodinám s dětmi. Rodiny s nejméně dvěma dětmi získají možnost dotovaných půjček k pořízení bydlení. Rodiny s třemi a více dětmi obdrží dotaci ve výši 2,5 milionu forintů (200 tisíc korun) na nákup auta se sedmi a více sedadly.

Všechny ženy mladší 40 let, které se poprvé vdávají, budou mít nárok na půjčku 10 milionů forintů (800 tisíc korun) s nízkým úrokem. Ženy, které budou vychovávat nejméně čtyři děti, budou navždy osvobozeny od daně z příjmu.

„V Evropě se rodí méně a méně dětí. Odpovědí Západu je přistěhovalectví. Za každé chybějící dítě přijde nové a čísla budou zase v pořádku. My ale o čísla nestojíme, my potřebujeme maďarské děti,“ řekl.

Opozice demonstrovala

Na Orbánův projev na Budínském hradě navázala demonstrace opozičních stran, které se zúčastnilo několik stovek lidí. Součástí akce byl i protest proti záměru předsedy parlamentu Lászlóa Kövéra odebrat měsíční plat opozičním poslancům, kteří se v prosinci účastnili protivládní akce v parlamentu.

Horizont ČT24: Orbán a jeho cesta na vrchol (zdroj: ČT24)

Protestovalo se ale i proti zákonu o přesčasech či pokutám uloženým nacionalistické straně Jobbik. Zmíněné pokuty opozice kritizuje jako politicky motivované kvůli kampani před volbami do Evropského parlamentu a místními volbami.

Gál: Orbán zavádí polofeudální stát

„Nic nového nepřinesl,“ zhodnotil projev hungarista Evžen Gál z katedry středoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Jiné jsou podle něj jen „líbivé sliby“, které Orbán svou řečí dal.

„Nespokojenost je v Maďarsku nepochybná, vyvolal ji otrocký zákon,“ upozornil Gál na normu, která umožňuje zaměstnavateli nařídit zaměstnanci pracovat až 400 hodin přesčasu bez nároku na finanční kompenzaci. Podle Gála jde ale jen o „třešničku na dortu“.

Část Maďarska nechce přijmout současný svět. Důvody bychom určitě našli v historii, tam jsou kořeny, proč má Orbán úspěchy.
Evžen Gál
hungarista

Orbán podle Gála v zemi „odboural mantinely demokracie“. „Zbavil se“ ústavního soudu, znemožnil lidem stávkovat, zavedl volební zákon, který výrazně zvýhodňuje velké partaje. Výsledek je ten, že přestože Orbánův Fidesz ve volbách nezískal ani polovinu hlasů, v parlamentu má dvoutřetinovou většinu a ústavní většinu.

Gál: Orbán zavádí polofeudální stát (zdroj: ČT24)

„Lidé především na venkově žijí nesvobodně v tom smyslu, že pokud nemají práci, jsou povinni přijmout veřejně prospěšné práce. Tím jsou politicky drženi v šachu,“ dal další příklad hungarista.

„Od poloviny minulého roku jsou vedeny útoky na maďarskou kulturu. V poslední době, a to je otázka dnešních dnů, na Maďarskou akademii věd,“ pokračoval Gál a informoval, o čem hovoří mezinárodní pozorovatelé: „V Maďarsku se zavádí novodobý polofeudální stát.“ 

Organizace Freedom House Maďarsko poprvé zařadila mezi nesvobodné země, uzavřel Gál.