Hněv Maďarů neopadá. Kvůli „otrockému zákonu“ vyrazili do ulic popřát Orbánovi veselé Vánoce

Asi deset tisíc lidí protestovalo v Budapešti proti novele zákoníku práce, přezdívané „otrocký zákon“, která zvyšuje limit na počet přesčasů pro zaměstnance. Demonstrantům také vadí autoritářská vláda premiéra Viktora Orbána. Nedělní shromáždění, nazvané organizátory „Veselé Vánoce, pane premiére“, bylo již čtvrtou demonstrací a dosud největším protestem proti Orbánově vládě v tomto týdnu. Pořádaly ho levicové opoziční strany, studentské spolky i obyčejní občané. Připojily se rovněž odbory.

Protestující neodradilo ani chladné počasí a při pochodu směrem k budově parlamentu mávali vlajkami Maďarska a Evropské unie. Nesli transparenty s nejrůznějšími protivládními slogany, jako například „Nezávislé soudy!“

„Nespokojenost narůstá,“ uvedl student sociologie Andi, který nechtěl zveřejnit své celé jméno. „Tento týden schválili dva zákony (…), které nebudou sloužit zájmům maďarského lidu,“ dodal.

Novela zákoníku práce umožňuje, aby zaměstnanci ročně odpracovali až 400 přesčasových hodin místo dosavadního limitu 250 hodin. Protestovaly proti ní odbory a ve vzácné shodě i celá parlamentní opozice. Podle průzkumu agentury Republikon Intézet ji odmítá 83 procent Maďarů.

Události: Podle Orbána organizují protesty lidé blízcí Georgi Sorosovi (zdroj: ČT24)

Sněmovna tento týden odhlasovala rovněž i kontroverzní zákon, který dává ministru spravedlnosti pravomoc jmenovat předsedy správních soudů a dohlížet na jejich rozpočet. To podle kritiků narušuje dělbu moci a podkopává principy právního státu.

„Tato vláda nás pracující ignoruje,“ uvedl zástupce maďarských odborů Tamás Székely. „Musíme zvýšit svůj hlas a reagovat,“ dodal.

Orbán v Maďarsku vládne od roku 2010. Čelí kritice, že se dlouhodobě snaží podřídit justici svým politickým potřebám. Evropský parlament proto letos v září schválil doporučení, aby Evropská unie zahájila řízení proti Budapešti kvůli vážnému ohrožení právního státu.