Maďaři protestují proti „otrockému zákonu“. Policie použila proti demonstrantům slzný plyn

Maďarům se nelíbí zákon o přesčasech, opozice obstruovala, lidé demonstrovali (zdroj: ČT24)

Maďarská policie večer v centru Budapešti zasáhla slzným plynem proti demonstrantům, kteří druhým dnem protestovali proti novele zákoníku práce lidově nazývané „otrocký zákon“. Změny rozšiřující limit přesčasových hodin schválil ve středu parlament. Podle médií několik tisíc účastníků protestu zablokovalo dva mosty a znovu se shromáždilo na Kossuthově náměstí před parlamentem. Už při středečních protestech bylo zadrženo 34 osob. Šéf kabinetu maďarského premiéra Gergely Gulyás považuje protesty za „nezákonné“.

Vláda se rozhodla posílit bezpečnostní opatření v Budapešti a dalších městech, aby „se nenarušovaly vánoční přípravy na veřejných místech“, oznámil Gulyás. Středeční demonstrace nebyly dopředu ohlášené, vznikly živelně poté, co poslanci schválili novelu.

Ve čtvrtek se podle deníku Népszava vydalo do centra metropole pět až šest tisíc Maďarů. Davy podle listu při svém pochodu zcela zablokovaly Markétin a Řetězový most. Webová televize ATV Online vysílala přímý přenos ze zaplněného Kossuthova náměstí. Na záběrech bylo vidět, že budovu zákonodárného sboru od zástupu, z něhož zněl pískot a provolávání protestních hesel, izoloval silný policejní kordon. Televize odhadla, že tam demonstrovalo přes čtyři tisíce lidí.

Později policie na náměstí proti demonstrantům použila slzný plyn a podle některých médií i obušky. K zásahu přistoupila poté, co někteří demonstranti neposlechli výzvu organizátorů ke klidnému protestu a začali na policisty házet vajíčka, dýmovnice i jiné předměty.

Policie v plynových maskách zasahuje proti demonstrantům v centru Budapešti
Zdroj: Reuters/Bernadett Szabo

Až 400 hodin přesčasů ročně

Novela zákoníku práce umožňuje, aby zaměstnanci ročně odpracovali až 400 přesčasových hodin místo dosavadního limitu 250 hodin. Přesčasy mohou být nově nahrazovány či propláceny v časovém období až tří let.

Vláda argumentuje, že reforma bude přínosem jak pro pracovníky, tak i pro firmy, které bojují s nedostatkem pracovních sil. „Musíme odstranit byrokratické předpisy, aby ti, kteří chtějí pracovat a vydělávat víc, tak mohli učinit,“ prohlásil premiér Viktor Orbán.

Opozice tvrdí, že novela podkopává základní práva pracovníků. „V parlamentu reprezentujeme pracující třídu. Lidé budou muset pracovat každou sobotu,“ upozornil ředitel komunikace maďarských socialistů Balazs Lang.

Orbánův Fidesz smetl tisíce pozměňovacích návrhů ze stolu

Proti změnám se postavily odbory a ve vzácné shodě i celá parlamentní opozice, která hodlala její schvalování minimálně zpomalit pomocí bezmála tří tisíc pozměňovacích návrhů. Vládní strana Fidesz je ovšem v pondělí všechny bezprecedentně smetla ze stolu v rámci jediného hlasování.

Opoziční poslanci se proti tomuto postupu bouřili. Předseda parlamentu nemohl kvůli chaosu schůzi řídit ze svého křesla, ale z parlamentních lavic. Hlasování provázely i další procedurální nesrovnalosti. „Hlasování a zasedání sněmovny bylo naprosto neústavní a proti parlamentním pravidlům,“ prohlásil lídr krajně pravicové strany Jobbik Márton Gyöngyösi.

Před budovou parlamentu se proti „otrockému zákonu“ konala demonstrace. „Zrádci, zrádci“ a „Orbáne běž k čertu“ skandoval podle agentury Reuters zástup kolem dvou tisíc rozzlobených nespokojenců. V proniknutí do objektu jim zabránilo několik stovek policistů.

Protest proti novele zákoníku práce v Maďarsku
Zdroj: Reuters/Bernadett Szabo

Ke střetům ale došlo, až když se dav přesunul k vedlejšímu vchodu. Někteří z protestujících pak začali házet různé předměty, na což strážci pořádku odpověděli pepřovým sprejem.

Aktuální průzkum agentury Republikon Intézet mezi tisícovkou respondentů ukázal, že se ke změnám staví negativně 83 procent Maďarů.

Ministr spravedlnosti dostal do rukou větší moc

Maďarská sněmovna odhlasovala ve středu také další kontroverzní zákon – dává ministru spravedlnosti pravomoc jmenovat předsedy správních soudů a dohlížet na jejich rozpočet. To podle kritiků narušuje dělbu moci a podkopává principy právního státu. Změnu budou ještě posuzovat orgány Rady Evropy, maďarská vláda je podle agentury Reuters ochotna se jejími doporučeními řídit.

Orbán proslul v průběhu let nacionalistickými postoji a odporem vůči migrantům. Evropská unie kritizuje jeho vládu kvůli útokům na média, menšiny a právní stát, upozorňuje BBC. Evropský parlament nedávno vyjádřil znepokojení nad nátlakem na soudy a rozšířenou korupcí v zemi.

Problémy mají aktivisté či obhájci, kteří pomáhají žadatelům o azyl a jimž nově hrozí tvrdé tresty. Vláda vyvíjí tlak také na Sorosovu Středoevropskou univerzitu, která ze země odchází do Vídně.

Vydáno pod