Ukrajina se připravuje na prezidentské volby. Porošenka a Tymošenkovou zatím poráží komik

Horizont ČT24: Do boje o post ukrajinského prezidenta míří desítky lidí (zdroj: ČT24)

Televizní komik Volodymyr Zelenskij se stal nečekanou hvězdou prezidentské kampaně na Ukrajině. Podle posledních průzkumů s drobným náskokem vede před současným prezidentem Petrem Porošenkem a jeho vyzyvatelkou Julií Tymošenkovou. O kompletním seznamu uchazečů o prezidentský úřad bude mít země sužovaná korupcí, hlemýždí ekonomikou i konfliktem s mocným ruským sousedem jasno do konce týdne.

Současná Ukrajina trpí revoluční kocovinou i konfliktem na východě země, kvůli kterému se musely překreslovat mapy. Do boje o post hlavy státu v potížích míří desítky kandidátů, včetně současného prezidenta Petra Porošenka.

Muži, kterého vynesly k moci protesty na Majdanu, nyní mnozí vyčítají marný boj s korupcí i proruskými povstalci, stejně jako stagnující životní úroveň.

Jeden z nejbohatších Ukrajinců ale může být pro investory jistější než jeho konkurenti. Navíc má jasno o směřování země. „V roce 2024 předložíme žádost o členství v Evropské unii,“ plánuje. S koncem příštího funkčního období by také zemi rád viděl blíž k NATO.

Julija Tymošenková
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Tymošenková zkusí štestí potřetí

Týden před Porošenkem potvrdila svou kandidaturu i veteránka ukrajinské politiky Julija Tymošenková. Před současným prezidentem má v průzkumech mírný náskok.

Tvrdí, že se společně se svým typickým copem zbavila i své staré vize Ukrajiny. Po Rusku chce za anektovaný Krym alespoň kompenzace. „Krymská zeď padne stejně, jako padla Berlínská zeď,“ věří.

Politickou kariéru udělala Tymošenková díky revoluci před patnácti lety. Od té doby zažila vedení vlády, dvě porážky v prezidenstkých volbách i vězení za korupci, kterou na současné Ukrajině tak silně kritizuje. I ona chce zemi směřovat k Západu.

Zelenskyj si na prezidenta zatím jenom hraje

Volodymyr Zelenskyj je prezidentem Ukrajiny už dlouho, ovšem pouze v televizním seriálu. Jeho název „Služebník lidu“ nyní nese i jeho strana. Zapojení do boje oznámil populární komik stylově na silvestra, kandidaturu ale jako vtip nebere.

Bavič bez politických zkušeností sbírá body jako opozice k elitám. Už loni v některých průzkumech přeskočil Porošenka. Vazby s jiným vlivným miliardářem, Ihorem Kolomojským, mu ale předhazují média. Zelenskyj podpořil hnutí Euromajdan a finančně i ukrajinskou armádu na Donbasu.

Do evropské náruče se ale nehrne. Kampaň vede hlavně na sítích a přiznává, že trochu i ve svém seriálu. V březnu, jen pár dní před prvním kolem voleb, se začne vysílat další série.

  • Dva měsíce před prvním kolem vede v očích voličů Volodymyr Zelenskyj. Podle průzkumu se těší podpoře 23 procent těch dotázaných, kteří jsou odhodláni jít hlasovat a již si také vybrali svého favorita. Pro Porošenka je připraveno hlasovat 16,4 procenta těchto účastníků a pro Tymošenkovou 15,7 procenta respondentů.
  • Na otázku, kdo volby vyhraje, více než pětina dotázaných, 20,5 procenta, tipovala Porošenka, za kterým s těsným odstupem následovala Tymošenková (19,9), zatímco Zelenskyj vyhraje jen podle každého desátého Ukrajince (10,8 procenta).
  • Průzkum se uskutečnil společnými silami tří sociologických společností v období od 16. do 29. ledna a zúčastnilo se ho 11 tisíc respondentů ze všech oblastí Ukrajiny, s výjimkou anektovaného Krymu a části východoukrajinského Donbasu, ovládnuté proruskými separatisty.

Předpokládá se, že žádný kandidát hned v prvním kole 31. března nadpoloviční většinu nezíská. O novém prezidentovi tak rozhodne kolo druhé, do kterého postoupí dva nejsilnější uchazeči. Experti vesměs tipují, že to bude Porošenko a Tymošenková.