Opustila svou pověstnou neutralitu? Podle komentátorů se Alžběta II. nepřímo vyjádřila k brexitu

Alžběta II. se nepřímo vyjádřila k brexitu (zdroj: ČT24)

Britská královna Alžběta II. vybídla k úsilí o nalezení společné řeči a k respektování odlišných názorů. Podle komentátorů tak ve svém projevu narážela na debatu týkající se odchodu Británie z Evropské unie a nadcházející klíčové hlasování o brexitové dohodě v parlamentu. Deník The Times proslov královny považuje za výzvu politikům k ukončení hádek a známku toho, že královský palác spory kolem brexitu znervózňují.

Od panovnice se jako od hlavy státu očekává neutralita, obvykle se ke kontroverzním politickým záležitostem nevyjadřuje, připomněla BBC.

Dvaadevadesátiletá Alžběta II. hovořila u příležitosti 100. výročí založení Sandringhamského ženského institutu, jehož je předsedkyní. „Když hledáme nové odpovědi v moderní době, tak já upřednostňuji vyzkoušené a otestované způsoby, jako mluvit spolu navzájem slušně a respektovat odlišné názory, společně hledat shodu a nikdy neztratit odstup,“ uvedla.

Podle zpravodaje BBC Nicholase Witchella, který se věnuje dění v královské rodině, je těžké si představit, že by si královna nebyla vědoma toho, jak si lidé její slova vyloží. Není pochyb o tom, že Alžběta II. svými slovy chtěla něco sdělit, uvedl Witchell.

Britská premiérka nechtěla slova královny přímo komentovat. I podle ní je ale potřeba respektovat odlišné názory. Jenže čas, který zbývá na vyjednávání, se nekompromisně krátí. A varování před tvrdým brexitem přibývá.