Rakousko a Bavorsko pod závějemi. Některé okresy vyhlásily stav nouze, laviny ohrožují domy

V rakouských i německých Alpách s dalším sněžením roste nebezpečí lavin. V některých částech Rakouska už platí nejvyšší stupeň. Na mnoha místech Bavorska sníh ochromil dopravu. Mnoho školáků v zasažených oblastech má sněhové prázdniny. Na severoněmeckém pobřeží Baltského moře se dnes za působení tlakové níže Benjamin vzedmulo moře. Na pobřeží Severního moře se už situace uklidnila. Sníh zasypal i jih Itálie.

Podle agentury DPA je povětrnostní situace v Bavorsku a Rakousku na mnoha místech stále nebezpečnější. Poté, co byl v úterý v některých částech spolkové země Štýrsko vyhlášen nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí, byl pátý stupeň vyhlášen také v částech spolkových zemí Salcbursko, Dolní Rakousy a Horní Rakousy.

Uzavřena je řada skiresortů včetně dolnorakouských oblastí Hochkar, Lackenhof nebo Maiszinken a hornorakouských středisek Krippenstein a Kasberg. Agentura APA informovala, že 62letý učitel zahynul na lyžích v rakouském středisku Mariazeller Bürgeralpe, když upadl a pohltil ho sněhový val. Podle agentury AP bylo během posledního týdne v Evropě hlášeno 14 úmrtí v souvislosti s počasím.

Ve Štýrsku je lavinami ohroženo na 280 budov, které leží v takzvaných červených zónách. Místní úřady v řadě případů už rozhodly o evakuaci místních i turistů. „Riziko velkých lavin je velmi, velmi vysoké,“ řekl DPA šéf štýrské služby pro pomoc při katastrofách Harald Eitner. 

Jen ve Štýrsku bylo odříznuto od světa na 2250 lidí. Totéž platí o některých obcích v nejzápadnější rakouské zemi Vorarlbersko nebo o části bavorského Berchtesgadenu, kde je na pomoc odkázáno 350 lidí. Nepřístupná je mimo jiné obec Galtür v Tyrolsku, kde v roce 1999 lavina zabila 31 lidí. Po silnici nejsou přístupná ani známá města v Solné komoře Hallstatt či Gosau.

Jonáš: Situace v Bavorsku je vážná a bude se vyhrocovat (zdroj: ČT24)

Bavorský lesní úřad upozornil, že pod tíhou sněhu se mohou vyvrátit nebo lámat stromy. Zejména na jihu a jihovýchodě Bavorska se proto lidé nemají zdržovat v lesích. Kvůli padajícím větvím a stromům zůstala bez elektřiny jenom v Tyrolsku zhruba tisícovka domácností, informovala agentura APA.

Zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš doplnil, že vrstva sněhu pokryla také střechy budov. Nyní je sníh lehký, ale očekává se, že v následujících dnech ztěžkne. Pak hrozí, že se střechy proboří.

Problémy v dopravě

Nejen v rozsáhlých částech Rakouska, ale také v německých Alpách a Krušných horách je hlášeno další sněžení. Úřady proto počítají s tím, že budou muset uzavřít další silnice. V hornorakouském okrese Miesbach a také ve štýrských obcích Pölstal, Hohentauern a Pusterwald platí stav nouze. V mnoha bavorských okresech mají školáci kvůli sněhu volno.

V Bavorsku ráno sníh zkomplikoval dopravu i na důležité dálnici A8. Ve směru na Mnichov byla u Friedbergu zcela uzavřena kvůli kamionu stojícímu napříč. Dlouhá kolona se vytvořila i na dálnici A9 severně od Mnichova.

Husté sněžení ochromilo dopravu i na česko-rakouském hraničním přechodu v Dolním Dvořišti. Problém vznikl na rakouské straně, kde bylo nutno odstranit spadlý strom a vyprostit kamion.

Také regionální železniční společnost BOB musela jižně od Mnichova zrušit některé spoje. V samotné bavorské metropoli měla problémy autobusová doprava. Spoje měly zpoždění nebo nejely vůbec. Kvůli lavinovému nebezpečí byla uzavřena železniční trať mezi Innsbruckem a Seefeldem.

Na západoněmeckém letišti Kolín nad Rýnem/Bonn si ráno krupobití vyžádalo asi hodinové přerušení provozu. Dále na severu pak pobřeží Baltského moře sužuje silný vítr a vzedmuté moře v důsledku tlakové níže Benjamin. Ráno bylo zaplaveno několik ulic historického města Wismar. Výška vody tam byla 1,30 metru nad normálem. V úterý se s tlakovou níží potýkalo zejména pobřeží Severního moře.

Lavina na Slovensku zabila skialpinistu

Nebezpečí lavin se zvyšuje i na Slovensku, kde rovněž sněží. Lavina v Malé Fatře ve středu dopoledne zabila skialpinistu. Neštěstí se stalo v blízkosti vrchu Velký Kriváň. Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám nemohli záchranáři použít vrtulník a na místo se museli dostat pěšky.

Tělo sedmatřicetiletého skialpinisty mezitím našli jeho známí a před příchodem horské služby ho vyhrabali ze sněhu. Muž byl v bezvědomí a záchranářům se ho již nepodařilo oživit. Slovenská horská služba návštěvníkům horských oblastí doporučuje, aby po dobu zvýšeného rizika lavin neriskovali pohyb v místech, která za daných podmínek nejsou bezpečná.

Sníh ale potrápil také lidi v jiných částech Evropy. Sněžilo dokonce i v jihoitalských regionech Kalábrie, Apulie či na Sicílii. Na severu Řecka se potýkají se silným mrazem. Teplota tu klesla až k minus 16,7 stupně. Dopravní komplikace sníh působil také v zemích západního Balkánu.