Francie chce trestat výtržníky zákazem účasti na protestech

Francie chce trestat výtržníky zákazem účasti na protestech (zdroj: ČT24)

Francouzská vláda připravuje tvrdší zákony proti násilníkům na demonstracích. Chce vytvořit seznam osob, kterým úřady zakáží účast na shromážděních. Za dva měsíce protestů hnutí žlutých vest skončilo ve vazbě skoro pět a půl tisíce lidí, přes tisíc z nich soudy potrestaly. Množí se přitom útoky na policisty. Při demonstraci se do nich pustil i bývalý mistr Francie v boxu Christophe Dettinger.

Jeden ze strážců pořádku se v důsledku potyčky s boxerem léčil dva týdny. Dettinger vysvětloval své počínání na sociálních sítích. „Jsem normálním občanem a na konci měsíce sotva vyjdu s penězi. Po útoku slzným plynem jsem dostal vztek a ztratil nervy. Přiznávám, že jsem nereagoval správně,“ uvedl boxer.

Po dvou dnech se útočník sám přihlásil na policii, nyní je ve vyšetřovací vazbě. Otci tří dětí hrozí až pětileté vězení. Jeho přátelé vyzvali na sociálních sítích ke sbírce na soudní výdaje. Než ji v úterý ukončili, vybralo se během dvou dnů více než sto tisíc eur (přes 2,5 milionu korun).

Kontroverzi vyvolalo na druhou stranu i počínání policisty v Toulonu, který napadl demonstranty a jeho případ se vyšetřuje.

Francouzský kabinet se snaží vlnu násilí zastavit. „Vláda chce přijmout nové zákony, které by umožnily potrestat ty, kteří nebudou respektovat povinnost žádat o povolení a demonstrace ohlašovat,“ prohlásil předseda vlády Edouard Philippe.

Připravovaný zákon zakáže přístup na demonstrace lidem, kteří byli v minulosti obviněni z výtržností a jejich organizování. Zrychlí se také soudní procesy s výtržníky.