Protesty žlutých vest se přelily do francouzského ráje. Po násilnostech posílá Macron na Réunion posily

Francouzské protesty takzvaných žlutých vest už dorazily na Réunion (zdroj: ČT24)

Francouzským žlutým vestám zatím dech nedošel – právě naopak. Protesty proti zdražování pohonných hmot se přelily i na zámořská území. Francie musela poslat posily na ostrov Réunion, kde demonstrace přerostly v násilné střety a rabování obchodů. Napětí potrvá minimálně do soboty, kdy se chystají další blokády v celé zemi a velká manifestace v Paříži. Protesty si zatím vyžádaly dva lidské životy a stovky zraněných.

Protesty postihly nejen evropskou část Francie, ale i její zámořské departementy, ve kterých je situace horší, protože její obyvatelé jsou často chudší.

Na Réunionu jsou už třetí den zavřené školy, neboť protestující blokují silnice, a do vzdělávacích zařízení se tak nemohou dostat děti, učitelé ani zásoby jídla, popsala situaci agentura AP. Problémy má také mezinárodní letiště v metropoli Saint-Denis de la Réunion, píše AFP.

Podle místní prefektury od vypuknutí protestů v sobotu policisté na Réunionu zadrželi již 123 osob. Třicet policistů utrpělo při střetech s demonstranty zranění. Kolik zraněných je na straně protestujících, prefektura neuvedla.

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil násilí za „nepřijatelné“. Slíbil hospodářství ostrova v Indickém oceánu podpořit, zároveň ale nařídil, aby k uklidnění situace přispěly posily.

Blokáda v menší míře pokračuje i na francouzské pevnině. V některých částech Francie obsadili protestující mýtné brány a umožňují řidičům průjezd zdarma. „Jsme tu každý den a chceme ukázat, že stojíme při sobě. Cílem je stupňovat tlak až do soboty, kdy se chystá velká manifestace v Paříži,“ říká Pierre Lepertier.

Cílem akcí je dát najevo rozhořčení nad záměrem zvýšit od ledna daň z nafty a benzinu. Podle průzkumů to považuje za špatné 76 procent Francouzů. Ceny nafty, kterou Francouzi využívají nejčastěji, vzrostly za poslední rok o 23 procent na průměrných 1,51 euro za litr (39,23 koruny), což je nejvíc od začátku nového tisíciletí, upozorňuje AFP.

Navzdory zimě vydrží desítky nespokojených lidí manifestovat celé odpoledne. „Samozřejmě, že jsme na jejich straně, jsme proti vyšším daním. Za plnou nádrž dnes zaplatíte sto eur,“ konstatoval motorista z Rouenu Aumber.

Další postup je zatím nejasný, velká akce bude v sobotu

Žluté vesty se ale nemohou shodnout na další strategii. Někteří protestující chtějí pokračovat v blokádě silnic a dálnic, jiní se obávají toho, že těmito kroky mohou ztratit podporu části veřejnosti kvůli potížím dostat se do práce.

Trpělivost dochází také úřadům. Kvůli blokádě zemřel už druhý člověk a přes šest set lidí utrpělo zranění. Ke zprůjezdnění některých zatarasených silnic a dálnic policie použila sílu, nevybíravě se ovšem chovají i někteří demonstranti.

Francouzská vláda odmítá, že by se na rozhodnutí o zvyšování cen pohonných hmot v lednu příštího roku mohlo něco změnit. Macron odmítá dialog i v situaci, kdy jeho popularita výrazně klesá. „Poslední průzkum ukazuje výrazně oslabeného prezidenta, má pouze 25procentní podporu, to je o čtyři procentní body méně než v říjnu,“ upozornil politický analytik v institutu IFOP Frederic Dabi.

Na sobotu svolaly žluté vesty do Paříže velkou manifestaci. Pokud se jim podaří zmobilizovat více lidí než minulý víkend, ocitne se vláda pod ještě silnějším tlakem.