Při mohutných protestech proti zvyšování cen paliva ve Francii bylo zraněno přes 400 lidí

Během protestů na různých místech celé Francie proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot bylo zraněno přes 400 lidí, z toho 14 těžce. Jedna žena zemřela. Blokády komunikací, které začaly a vyvrcholily v sobotu, pokračovaly podle ministerstva vnitra na zhruba 150 místech i v neděli.

Blokád se v sobotu zúčastnilo zhruba 288 tisíc lidí. Manifestace organizovalo hnutí žluté vesty, které nemá jednoho vůdce a nehlásí se k žádné politické straně.

Demonstranti blokovali nájezdy na dálnice či kruhové objezdy na více než dvou tisícovkách míst. Dálnice A6 spojující Lyon s Paříží byla nad Lyonem zablokována v obou směrech.

Policie použila slzný plyn při rozhánění blokád u vjezdu do tunelu pod alpským masivem Mont Blanc, poblíž prezidentského Elysejského paláce v Paříži a také v centru Lyonu. Protestující skandovali „Macrone, odstup“ a někteří měli na vestách slogany jako „Vraťte nám naši kupní sílu“.

Přibližně tři a půl tisíce lidí pokračovalo v blokádě na 87 místech i přes noc na neděli, informoval ministr vnitra Christophe Castaner. Na některých místech pokračoval protest i dopoledne. Zraněno bylo přes 400 lidí, z toho 14 vážně, včetně příslušníků pořádkových sil. Policie vyslechla 282 lidí.

Demonstrace proti zvyšování cen pohonných hmot na pařížské třídě Champs-Elysées
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Protesty mají jednu oběť

U neohlášeného zátarasu v Savojsku zemřela v sobotu nešťastnou náhodou 63letá demonstrantka. Najela do ní řidička, která podle francouzských médií zpanikařila. Vezla dceru k lékaři, a když jí účastníci protestu začali bouchat do vozu, ve zděšení do nich najela a srazila jednu ženu. Řidička, která utrpěla šok, skončila ve vazbě.

Podle ministerstva životního prostředí bude vláda nicméně ohledně ceny pohonných hmot sledovat „nastolenou dráhu“, napsal deník Le Parisien. Podle AFP protestující čekají na reakci prezidenta Emmanuela Macrona nebo premiéra Édouarda Philippea.