Francouzská policie zadržela jednoho z lídrů žlutých vest

V Paříži je od středy v policejní cele Éric Drouet, jeden z hlavních představitelů protestního hnutí takzvaných žlutých vest. Policie ho zatkla za organizování neohlášené demonstrace. Aktivistův právník označil Drouetovo zadržení za bezdůvodné a svévolné. Z francouzské vlády ale podle místních médií zaznělo, že Drouet porušil zákon, a musí proto čelit důsledkům.

Podle zdrojů deníku Le Figaro svolal řidič kamionu Drouet shromáždění na středu večer na slavnou pařížskou třídu Champs-Élysées. Výzvy kontroverzního vůdce „k nevelké akci, která ale šokuje veřejné mínění“ uposlechly desítky lidí. Droueta policie zadržela ve chvíli, kdy mířil na místo srazu.

Éric Drouet
Zdroj: ČTK/ABACA/Lafargue Raphael

Jeho právník ale tvrdí, že Drouet chtěl spolu s ostatními pouze zapálit svíčky na počest lidí zraněných při demonstracích takzvaných žlutých vest a na památku nepřímých obětí manifestací. Ty začaly v polovině listopadu jako silniční blokády na protest proti plánovanému zvýšení cen paliv. Akce se měla podle advokáta uskutečnit na náměstí Svornosti, na nějž třída Champs-Élysées ústí. 

Někteří pozorovatelé soudí, že zatčení aktivisty Droueta, který často vystupoval v televizi jako mluvčí žlutých vest, povede k tomu, že Drouet bude považován za mučedníka a odhodlání demonstrantů ještě vzroste. „Mám bohužel pocit, že vláda chce hnutí radikalizovat. Přilévá oleje do ohně,“ řekl jeden z představitelů umírněného křídla žlutých vest Benjamin Cauchy.

Předseda krajně levicové strany Nepodrobená Francie Jean-Luc Mélenchon na Twitteru napsal, že zatčení Droueta je „zneužitím moci“. Zadržení aktivisty kritizovala i předsedkyně krajně pravicového Národního sdružení Marine Le Penová. Ministr pro rozpočet Gérald Darmanin ale oponoval, že „republika není anarchie“.

Drouet vyzýval ke svržení státních institucí

Francouzský tisk připomíná, že Drouet se prosadil jako jeden z vůdců hnutí žlutých vest. Proslul zejména tím, že vyzval demonstranty, aby vstoupili do Elysejského paláce, sídla francouzského prezidenta. V jiném prohlášení zase nepřímo vyzýval ke svržení státních institucí. Kvůli tomu ho vyslechla policie ve Versailles.

Při protestech v sobotu 22. prosince byl zatčen a krátce umístěn do vazby za nošení nedovolené zbraně, dřevěné tyče, a za účast ve skupině, která se chystala páchat násilnosti a ničit. V červnu ho kvůli tomu čeká soud.

Žluté vesty doufají, že hnutí chytí druhý dech

Demonstrací hnutí takzvaných žlutých vest se sice účastní stále méně lidí, jeho představitelé ale podle francouzského tisku doufají, že letos chytí druhý dech. Nové protesty svolávané především přes Facebook jsou očekávány tuto sobotu.

Server bfmtv.com v této souvislosti poznamenal, že účast lze těžko předpovídat, protože mnoho lidí sice označí, že na demonstraci dorazí, skutečnost je ale nakonec jiná. Například na Nový rok účast na protestu na Champs-Élysées ohlásilo osm tisíc lidí, přišlo ale nakonec jen dvě stě.

Demonstrace a silniční blokády byly původně namířeny proti plánovému růstu cen pohonných hmot, později ale přerostly v protesty proti hospodářské politice vlády obecně i proti prezidentovi Emmanuelu Macronovi.

Ve čtvrtek oznámil odchod šéf prezidentova tiskového oddělení Sylvain Fort. Agentura Reuters to považuje za další znamení, že se rok a půl po nástupu do Elysejského paláce rozpadá okruh Macronových nejbližších spolupracovníků. Sám Fort za důvod demise označil osobní důvody.