Pětadvacetiletý Slovák žijící v Praze čelí obžalobě z terorismu. Hrozí mu pět až patnáct let

Muž ze Slovenska, v jehož pražském bytě policie objevila chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa, čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku a z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Uvedl to dozorující státní zástupce Martin Bílý. Stíhanému mladíkovi, který je ve vazbě, hrozí pět až patnáct let vězení.

Bílý již dříve zveřejnil, že obviněný pětadvacetiletý Slovák žije dlouhodobě v Česku. Nyní doplnil, že obžalobou se bude zabývat pražský městský soud. Muž podle něj propagoval teroristické organizace Islámský stát a Kavkazský emirát. 

Obvodní soud pro Prahu 5 poslal obviněného koncem loňského roku do vazby. Podle státního zástupce vazba trvá i nadále. Podle dřívějších informací Mladé fronty Dnes (MfD) je obžalovaným mužem Dominik K., který ale vystupuje pod jménem Abdul Rahman. Žil v Praze a chodil do místních mešit.

Muž sdílel příspěvky propagující terorismus

Z usnesení Ústavního soudu, u nějž si muž na stíhání i vazbu neúspěšně stěžoval, vyplývá, že obžalovaný konvertoval v roce 2015 k islámu a že na facebookovém profilu sdílel fotografie a příspěvky, které podle kriminalistů propagovaly terorismus. Chodil ve vojenském oblečení a zdravil zdviženým pravým ukazováčkem, což je symbol víry v jediného boha, který používali mimo jiné bojovníci organizace Islámský stát.

Doma měl údajně nejen chemikálie k výrobě výbušniny s hromadným účinkem intenzity granátu, ale také videa k tomu, jak vyrobit bombu nebo jak výbušninu skrytě upevnit na těle a odpálit. Muž tvrdí, že má zálibu v pyrotechnice a že si chtěl pouze vyrobit rachejtle na oslavu Nového roku. Jeho vysvětlení však policisté považují za chatrné, protože muslimové Nový rok neslaví.

Za svého šejcha, tedy vzor v praktikování muslimské víry, označil obžalovaný mladík bývalého pražského imáma, kterého policie už dříve obvinila z podpory terorismu, uvedla dříve MfD. Bývalý imám je stíhaný na útěku za pomoc svému bratrovi a švagrové, kteří se podle policie účastnili v Sýrii bojů v sesterské teroristické organizaci al-Káidy.