Trump způsobil údiv ve Finsku. Lesy uchrání před požáry „hrabání“, radil Kalifornii po vzoru seveřanů

Americký prezident Donald Trump udělal z Finska vzor pro takovou správu lesů, při které nedochází k častým požárům. Podle šéfa Bílého domu je to proto, že seveřané tráví „hodně času hrabáním“. Trump se ve svém tvrzení odkazoval na slova finského prezidenta, ten je ale popřel.

„Byl jsem s prezidentem Finska, který řekl, že jsou tu rozdíly – jsme lesní národ, nazval ho lesním národem. A že tráví spoustu času hrabáním a úklidem a že nemají žádný problém. A když nastane, tak je malý,“ uvedl v sobotu šéf Bílého domu.

Finský prezident Sauli Niinistö ale v nedělním rozhovoru pro finský deník Ilta-Sanomat zdůraznil, že téma hrabání při setkání v Paříži minulý víkend nepadlo. O požárech v Kalifornii se státníci sice bavili, Niinistö ale tvrdí, že Trumpovi řekl pouze to, že se Finové o své lesy starají. „Zmínil jsem, že Finsko je zemí pokrytou lesy a že máme dobrý monitorovací systém,“ prohlásil finský prezident.

Podle něj zřejmě přišlo hrabání Trumpovi na mysl, když viděl, jak hasiči uklízejí sežehlé oblasti v Kalifornii. Tu nyní sužují nejhorší požáry v historii státu, jež si vyžádaly desítky obětí a stovky pohřešovaných.

Sledoval jsem hasiče, jak hrabou oblasti, kde je oheň. Hrabou… křoví, které, jak vidíte, je úplně suché, plevel. Všechno mělo být shrabáno a uklizeno. A neměli byste žádný požár.
Donald Trump

Pobavení Finové

Někteří lidé na sociálních sítích v reakci na Trumpova slova poukázali na rozdíl mezi klimatem, které panuje v severském Finsku, a tím, jež panuje v subtropické Kalifornii, což vede k různým přístupům k lesnímu hospodaření.

Jiní uživatelé – často z Finska – se začali fotit a natáčet, jak hrabou lesy. Lidé také předělali Trumpovo heslo „Make America Great Again“ na „Make America Rake Again“.

Současný americký prezident už dříve proslul některými méně srozumitelnými výroky – například když upozorňoval na „to, co se stalo včera ve Švédsku“, kde se toho zrovna moc nedělo, nebo když na Twitteru zmínil slovo „covfefe“.