Trump vysvětloval Švédsko, kvůli útokům na média ho kritizuje i konzervativní Fox News

Švédská ambasáda požádala americké úřady o vysvětlení prezidentových slov o teroristickém útoku ve Švédsku. Trump na Twitteru napsal, že se odkazoval na reportáž televize Fox News o imigrantech ve Švédsku. Šéf Bílého domu zemi zmínil mezi státy, kde se odehrály teroristické útoky – dojít k němu mělo v noci na tuto sobotu. Moderátor Fox News mezitím Trumpa kritizoval za jeho výpady proti médiím. Podle něj prezident překročil mez.

„Moje prohlášení ohledně toho, co se děje ve Švédsku, bylo v souvislosti s reportáží, kterou odvysílala televize Fox News a která se zaobírala imigranty a Švédskem,“ vysvětlil Trump bez dalších podrobností svá slova ze sobotního mítinku na Floridě.

Americká televize Fox News, která je známá tím, že ji má Trump v oblibě, v pátek odvysílala rozhovor s producentem Ami Horowitzem. Jeho nový dokument zkoumá, zda lze vysokou míru kriminality ve Švédsku přičíst předchozí politice otevřených dveří. Konkrétně se novináři zaměřili na trestné činy způsobené střelnou zbraní a znásilnění od roku 2013, kdy země více otevřela dveře uprchlíkům.

„Sám musím hádat, co tím chtěl říct. U Trumpa si nemůžete být jistí. Den předtím ale viděl na konzervativní stanici Fox News reportáž o situaci v Malmö a o problémech, které tam mají kvůli imigraci a uprchlíkům. Špatně to ale pochopil, zapletl do toho terorismus, a Švédsko se tak dostalo na seznam zemí, kde se odehrály útoky. To se vůbec nepovedlo,“ okomentoval prezidentova slova švédský novinář, bývalý politik a diplomat Olle Wästberg.

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici
Zdroj: Reuters

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová nezávisle na Trumpovi uvedla, že prezident mluvil o rostoucí kriminalitě a nedávných událostech obecně, nikoli s odkazem na specifický problém.

O čem to mluví? Trump zmátl Švédy

Stockholm odmítá, že by v zemi došlo k nějakému incidentu. „Nic se tu ve Švédsku nestalo. Nedošlo tu vůbec k žádným teroristickým útokům,“ reagovala na jeho slova administrátorka jednoho z oficiálních twitterových účtů země, který každý týden spravuje jiný Švéd. „Švédsko? Teroristický útok? Co on to kouří?“ reagoval někdejší švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Na sociálních sítích vyvolala Trumpova slova pozdvižení. Vznikl dokonce hashtag #lastnightinSweden (minulounocveŠvédsku).

  • Švédsko s 9,5 miliony obyvatel přijalo v uplynulých letech 200 tisíc uprchlíků a imigrantů, což je na jednoho obyvatele nejvíc v Evropě. K prudkému nárůstu počtu žadatelů o azyl došlo v roce 2015, kdy se do země dostalo 160 tisíc lidí.
  • S přílivem přistěhovalců začaly protiimigrační demonstrace i ojedinělé útoky na imigranty. V lednu 2016 vzrostl tlak na vládu, aby vstřícný přístup přehodnotila poté, co jeden z žadatelů o azyl zabil 22letou ženu v jednom z center.
  • Počet přicházejících uprchlíků se loni snížil. Švédsko zavedlo kontroly na hranicích a zvýšilo finanční příspěvek pro osoby, které se dobrovolně vrátí do vlasti. K žádnému teroristickému útoku od zahájení politiky otevřených dveří v roce 2013 v zemi až dosud nedošlo.
  • Švédsko ale odhaduje, že má nejvyšší počet islámských bojovníků na obyvatele v Evropě. Asi 140 z 300, kteří odešli do Sýrie a Iráku, se vrátilo a úřady stále řeší, jak je nejlépe začlenit zpět do společnosti.
Donald Trump s manželkou Melanií
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Pro Trumpovu administrativu to není poprvé, co upozorňuje na útoky, které se nestaly. Před dvěma týdny prezidentova poradkyně Kellyanne Conwayová obhajovala prezidentův kontroverzní migrační dekret odkazem na masakr ve městě Bowling Green, který podle ní spáchali dva migranti z Iráku. V ospalém městečku na jihozápadě amerického státu Kentucky se ale žádný podobný čin nikdy nestal.

Zašel příliš daleko, ozývá se z televize Fox News

Trump na Floridě značně kritizoval i média, která podle něj neříkají pravdu a vymýšlejí si o něm zprávy. „Kritizujeme prezidenty. Oni zase chtějí kritizovat nás, to je v pořádku,“ řekl moderátor Fox News Chrise Wallace v nedělním pořadu Fox & Friends.

„Když ale řekl, že média falešných zpráv nejsou jeho nepřítelem, ale nepřítelem amerického lidu, tak podle mě překročil čáru,“ dodal na adresu prezidenta Wallace. Televize Fox News je přitom považována za jednu z mála, které jsou Trumpovi nakloněny.

Moderátoři během vysílání připomněli Trumpovo prohlášení, že s médii bojovali i prezidenti Thomas Jefferson či Abraham Lincoln. Wallace poznamenal, že Jefferson jednou napsal, že kdyby si měl vybrat vládu bez novin, nebo noviny bez vlády, zvolil by bez jakéhokoli váhání to druhé.

„Kontext je důležitý. Všichni prezidenti bojují s médii, ale Trump zašel příliš daleko, když z nich udělal nepřítele,“ řekl Wallace.

Trumpovy vztahy s novináři jsou dlouhodobě vyhrocené, již během prezidentské kampaně žurnalistům dával za vinu, že proti němu vytahují pouze špínu a smyšlené kauzy. Lži podle něj šíří hlavně listy The New York Times a televize NBC News, ABC, CBS a CNN.

Senátor a vlivný republikán John McCain o víkendu upozornil, že podobně se snaží omezovat média diktátoři, když se snaží uzurpovat moc.