Nechtějí říkat pravdu, kritizoval média Trump. Pak si zřejmě vymyslel útok ve Švédsku

Trump zmátl Švédy, když mluvil o neexistujícím útoku (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump opět zaútočil na média. Na shromáždění svých příznivců na Floridě je označil za součást zkorumpovaného systému, když nechtějí říkat pravdu. Kritizoval také soudce, kteří zablokovali jeho imigrační dekret. Zmínil se také o teroristickém útoku ve Švédsku. V zemi se přitom žádný nestal. Trump později uvedl, že reagoval na zprávu televize Fox News. Ta ale pouze představila nový dokument o migrantech a kriminalitě ve Švédsku.

Trump čelí v posledních týdnech kritice kvůli řadě kontroverzních kroků. Největší emoce vyvolal jeho imigrační dekret a rezignace bezpečnostního poradce kvůli kontaktům s Moskvou. Prezident média kritizoval už dříve kvůli zveřejňování informací týkajících se kauzy.

V hangáru na letišti ve městě Melbourne na Floridě v sobotu řekl tisícovkám aplaudujících stoupenců, že s nimi chce mluvit bez filtru „falešných zpráv“. Média označil za „nečestná“ s tím, že některá z nich „nechtějí říkat pravdu“ a vymýšlejí si o něm smyšlené příběhy. Slíbil, že budou odhalena a že on vyhraje.

Nástup do Bílého domu prý proběhl „hladce“

Průběh začátku svého prezidentství označil za „hladký“, odmítl tak kritické hlasy, že jeho administrativa je jeden velký chaos. Od jeho nástupu do úřadu se mezi Američany šíří optimismus, prohlásil šéf Bílého domu.

V projevu také zopakoval, že udrží Ameriku v bezpečí a že jeho země „bude mít opět silné hranice“, posvítí si na „přebujelou byrokracii ve Washingtonu“, vytvoří více pracovních míst, zruší Obamovu zdravotní reformu a „zcela zničí“ Islámský stát.

Uprchlickou vlnu v Evropě dal do souvislosti s teroristickými útoky v Bruselu, Nice a Paříži, přičemž na seznam přidal i Švédsko.

„Musíme naši zemi udržet v bezpečí. Podívejte se, co se děje v Německu, co se dělo předchozí noc ve Švédsku. Švédsko, kdo by tomu věřil. Švédsko. Přijali velký počet (běženců). A nyní mají problémy, o kterých si nemysleli, že by je někdy mít mohli,“ konstatoval šéf Bílého domu.

„Nic se tu ve Švédsku nestalo. Nedošlo tu vůbec k žádným teroristickým útokům,“ reagovala na jeho slova administrátorka jednoho z oficiálních twitterových účtů země, který každý týden spravuje jiný Švéd.

„Švédsko? Teroristický útok? Co on to kouří?“ reagoval někdejší švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Britský deník The Guardian uvedl, že mohl mít na mysli čtvrteční sebevražedný útok v pákistánském Sehwanu, při kterém zahynulo v súfistickém chrámu 85 lidí.

„Můj výrok k tomu, co se děje ve Švédsku se týkal zprávy o migrantech a Švédsku, kterou přinesla televize Fox News,“ napsal v neděli na svém twitterovém účtu Trump.

Americká televize Fox News v pátek odvysílala rozhovor s producentem Ami Horowitzem, jehož nový dokument zkoumá, zda lze vysokou míru kriminality ve Švédsku přičíst předchozí politice otevřených dveří.

Na sociálních sítích se kvůli slovům o Švédsku rychle šíří vtipy

Na sociálních sítích vyvolala Trumpova slova pozdvižení. Vznikl dokonce hashtag #lastnightinSweden (minulounocveŠvédsku). Řada lidí Švédsku kondolovala s tím, že zatím zjišťují, co se vlastně stalo.

Někteří spekulují, že švédský nábytkářský řetězec IKEA v noci na sobotu vyprodal všechny zásoby svých pohraničních zdí, další uvádějí, že masakr se přeci jen stal a že policie jako viníka hledá postavičku svérázného švédského šéfkuchaře z loutkové komedie Mupeti.

Na Twitteru se také objevil výstřižek starší novinové zprávy, že v jihošvédském Eksjö si někdo telefonicky objednal dva kebaby a hamburger, jídlo si ale nakonec nikdo nevyzvedl.

List Aftonbladet na webu zveřejnil v angličtině výpis všeho, co se v zemi stalo v noci na sobotu. Nejvážnějším incidentem byl případ muže, který se v pátek odpoledne ve Stockholmu pokusil upálit. Motiv jeho činu nebyl zveřejněn, oznámeno bylo jen to, že tajné služby se do vyšetřování nezapojily. V metropoli se také odehrála policejní automobilová honička s opilým řidičem v kradeném voze.

  • Pro Trumpovu administrativu to není poprvé, co upozorňuje na útoky, které se nestaly. Před dvěma týdny prezidentova poradkyně Kellyanne Conwayová obhajovala prezidentův kontroverzní migrační dekret odkazem na masakr ve městě Bowling Green, který podle ní spáchali dva migranti z Iráku. V ospalém městečku na jihozápadě amerického státu Kentucky se ale žádný podobný čin nikdy nestal.
Trump se svým stoupencem na Floridě
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Nekončící Trumpova kampaň?

Během proslovu na Floridě pozval prezident na pódium jednoho ze svých stoupenců. „Jen se bojím, že mě políbí,“ řekl. Muže objal a pak mu dal prostor, aby řekl pár vět. BBC připomíná, že konání podobných shromáždění je u prezidenta neobvyklé.

Mítink se spíš podobal předvolební kampani. Objevily se spekulace, že hlava státu se už nyní připravuje na znovuzvolení ve volbách v roce 2020. 

Na dotaz novinářů, zda není na kampaň příliš brzy, Trump odpověděl, že „život je kampaň“ a naplňování hesla Vrátíme Americe její velikost je kampaň. „Není to však jednoduché, zvlášť když bojujeme rovněž proti médiím,“ dodal.

McCain: Útlakem tisku diktátoři upevňují moc

Za média se postavil v Mnichově vlivný republikánský senátor John McCain. „Nesnáším tisk. A vás obzvlášť nesnáším,“ řekl McCain v rozhovoru pro pořad Meet the Press. „Faktem ale zůstává, že vás potřebujeme. Potřebujeme svobodný tisk. Musíme ho mít. Je to nezbytné,“ uvedl s tím, že demokracie se bez svobody médií nemůže obejít.

Útlakem tisku diktátoři začínají upevňovat svou moc, podotkl politik. „Neříkám, že prezident Trump chce být diktátorem. Jen chci říct, že se musíme poučit z historie,“ vysvětlil.