Zřícený indonéský boeing měl problémy s ukazatelem rychlosti. Do moře spadl s běžícími motory

Letadlo indonéské společnosti Lion Air, které se před týdnem zřítilo do Jávského moře se 189 lidmi na palubě, mělo během posledních čtyřech letů potíže s ukazatelem rychlosti. Vyšetřovatelé to zjistili z údajů zaznamenaných v černé skříňce letounu.

Vyšetřovatelé předpokládají, že příčinou nehody byly technické problémy teprve dva měsíce starého letounu Boeing 737 MAX 8. Problémy s ukazatelem rychlosti letadla potvrdili šéf národní komise pro dopravní bezpečnost Soerjanto Tjahjono a vyšetřovatel Nurcahyo Utomo.

Vaky na pozůstatky obětí nehody letadla Lion Air
Zdroj: Beawiharta/Reuters

Pasažéři z předposledního letu boeingu, který mířil v neděli 28. října z Bali do Jakarty, v uplynulých dnech na sociálních sítích popsali kolísání rychlosti a výšky letu, které vyvolalo na palubě paniku i nevolnost některých cestujících. Nakonec se ale chování letounu stabilizovalo a stroj do hlavního města Indonésie doletěl.

Ředitel firmy Lion Air Edward Sirait dosud tvrdil, že před osudným letem boeingu v pondělí 29. října technici závadu na letadle odstranili. Nové zprávy o technických problémech stroje vyšly najevo po setkání rozhořčených příbuzných obětí a představitelů, kteří dohlížejí na pátrací operace a vyšetřování katastrofy.

Trosky boeingu společnosti Lion Air
Zdroj: Beawiharta/Reuters

Úřady zatím potvrdily, že letadlo neexplodovalo ve vzduchu, ale do moře spadlo nedotčené, s běžícím motorem. „Svědčí o tom ztráta všech lopatek turbíny,“ uvedl Soerjanto Tjahjono. „Velké množství malých úlomků letounu a poměrně malá plocha, na které byly trosky rozptýleny, ukazují, že letadlo se zřítilo na hladinu velmi vysokou rychlostí,“ dodal.

Po druhé černé skříňce se stále pátrá

Boeing společnosti Lion Air mířil minulé pondělí z indonéské metropole Jakarty do letoviska u ostrova Sumatra. Krátce po startu se však zřítil do moře. Nehodu nikdo nepřežil. V moři byly nalezeny osobní věci cestujících i pozůstatky některých obětí. Identifikováno jich bylo zatím čtrnáct.

Vrak stroje leží zhruba v třicetimetrové hloubce. Ve čtvrtek potápěči našli jednu z takzvaných černých skříněk, a sice zapisovač letových údajů. Po hlasovém záznamníku hovorů z kokpitu dál pátrají.