Jedna z černých skříněk ze zříceného boeingu je na světě, může pomoci objasnit tragédii

Našla se první černá skříňka ze zříceného indonéského boeingu (zdroj: ČT24)

Indonéští potápěči oznámili, že našli černou skříňku z letadla společnosti Lion Air. Objasnit by mohla příčinu pondělního neštěstí. Podle úřadů se podařilo vylovit zapisovač letových údajů, stále ale chybí hlasový záznam z kokpitu. Podle BBC měl stroj den před nehodou vážné technické problémy.

Takzvaná černá skříňka byla objevena na dně moře zhruba patnáct kilometrů od pobřeží. Potápěči ji vyzdvihli na hladinu a naložili do speciálního kontejneru, v němž bylo zařízení – ve skutečnosti jasně oranžové barvy – přepraveno na palubu pátrací lodě, ukázaly televizní záběry.

„Skříňku vyprošťovali poměrně obtížně kvůli proudům, které jsou nebezpečné, potápěči proto postupují poměrně pomalu,“ uvedla zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Nalezení záznamového zařízení je podle AP zásadní událostí ve vyšetřování příčin pádu teprve dva měsíce starého letounu. Analýza ale může trvat měsíce.

„Skříňka by nám měla objasnit skoro všechny údaje, které viděli i neviděli piloti, to znamená veškerá nastavení všech palubních přístrojů, v jaké byly pozici, výkonu. Měla by objasnit i to, o čem se mluvilo, že na tom letadle byla nějaká závada, ale zatím nebyla specifikována. Nikdo neobjasnil, co to bylo za závadu, proč se posádka vrátila,“ podotkl letecký publicista Martin Salajka s odkazem na zprávy o předchozí opravě stroje.

Letecký publicista Salajka k tragédii indonéského boeingu (zdroj: ČT24)

Vrak leží ve zhruba třicetimetrové hloubce. Podle zástupce námořnictva Monanga Sitompula byl na dně spatřen také trup letounu.

Boeing 737 nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky se v pondělí zřítil do Jávského moře. Všichni při nehodě přišli o život. Stroj začal několik minut po startu z indonéské metropole Jakarty dramaticky klesat, až se zřítil. Vyšetřovatelé předpokládají, že příčinou nehody byly technické problémy.

Zpravodajka ČT Šámalová: Nejvíc zarážející je, že šlo o nové letadlo (zdroj: ČT24)

Vedení aerolinek dočasně mimo funkci

Poslední letecké neštěstí je nejhorší v Indonésii za posledních více než dvacet let. Šéf aerolinek přišel dočasně o funkci, stejně jako další manažeři. Tragédie opět vyvolala pochybnosti ohledně bezpečnosti indonéských aerolinek, které byly nedávno vyškrtnuty z černých listin Evropské unie a USA.