Bývalý rakouský kancléř Kern chce v europarlamentu bojovat proti „nacionalistické bažině“

Předseda Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) a bývalý kancléř Christian Kern bude lídrem kandidátky své strany pro volby do Evropského parlamentu. Po volbách, které se uskuteční v květnu příštího roku, se hodlá funkce předsedy SPÖ vzdát. Podle Kerna je nyní důležité zachovat evropské dědictví a nedovolit, aby Evropská unie zanikla „v nacionalistické bažině“.

Funkce předsedy strany se chce bývalý rakouský kancléř vzdát „nejpozději po evropských volbách“, které se uskuteční koncem května 2019. 

Svou kandidaturou chce Kern přispět k záchraně „konceptu liberální, otevřené demokracie“, která podle něj nyní čelí „masivní výzvě“ ze strany lidí typu maďarského premiéra Viktora Orbána, předsedy polské vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského, rakouského vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho či italského ministra vnitra Mattea Salviniho.

 „Je to souboj, který bych nechtěl označit za matku všech bitev, ale je to obzvlášť důležitý souboj, neboť koncept liberální, otevřené demokracie čelí masivní výzvě,“ řekl bývalý kancléř.

Christian Kern
Zdroj: Lisi Niesner/Reuters

Tajemník SPÖ Max Lercher řekl, že je nutné otázku Kernova nástupnictví vyřešit ještě letos. Volební sjezd, který se měl podle původního plánu konat již 6. října, se ovšem bude muset odložit, pravděpodobně na konec listopadu. Na této stranické akci by měli delegáti nejen zvolit nového předsedu SPÖ, ale měli by rovněž potvrdit kandidátku do evropských voleb. Oznámení, že se jedničkou na listině chce stát Kern, podle tajemníka Lerchera spolustraníci přivítali.

SPÖ podle svého tajemníka podpoří Kerna i v případě, že by se ucházel o post „vedoucího kandidáta“ celé evropské socialistické frakce (S&D) ve volbách do europarlamentu. O tuto pozici projevil v pondělí zájem i místopředseda Evropské komise, Slovák Maroš Šefčovič.

Do premiérského postu z vedení drah

Dvaapadesátiletý Kern převzal vedení SPÖ v květnu 2016 a zároveň se stal kancléřem. V obou funkcích nahradil svého stranického kolegu Wernera Faymanna poté, co sociálnědemokratický kandidát neuspěl v prezidentských volbách.

Bývalý šéf rakouských státních drah (ÖBB) Christian Kern přivedl sociální demokracii v parlamentních volbách loni v říjnu k solidnímu výsledku, který však stačil jen na druhou příčku za vítěznými lidovci (ÖVP) nynějšího kancléře Sebastiana Kurze. Ti vytvořili koalici s protiimigrační Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) a SPÖ se stala nejsilnějším opozičním subjektem.

Ještě o víkendu dával Kern rozhovory, v nichž uváděl, že chce rozhodně kandidovat ve volbách do Národní rady v roce 2022. „To snad žertuje. Semkli jsme se za ním a on nás teď nechá ve štychu,“ cituje server oe24.at nejmenovaný zdroj z SPÖ.

V rakouském tisku se mezitím začaly množit spekulace, kdo by se do čela strany mohl postavit po Kernovi. Nejčastěji jsou zmiňována jména korutanského hejtmana Petera Kaisera, druhé předsedkyně Národní rady Doris Buresové či bývalého ministra obrany a Kernova kritika Hanse-Petera Doskozila.